Humor, buktaleri och musik fyller årets kulturdag
KI:s kulturdag 2020 är en kulturell smällkaramell av musik, konst, humor och vetenskap. Evenemanget ges tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern som en webbsändning öppen för alla den andra december, kl 15-17.
Ni samlar Emma Frans, stand up-artisten Sandra Ilar och buktalaren John Houdi på scen – det låter som en galen blandning?
– Det är en vild idé men alla tre är goda kommunikatörer och intresserade att använda humor i sin kommunikation. Tanken är att blanda stand up, buktaleri med en diskussion kring humor som kommunikation när det gäller hälsa och vetenskap. Det kan verka lite galet men vi måste våga lite, säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi och medlem i KI:s Kulturråd som arrangerar dagen.
Varför är det viktigt att lyfta vetenskaplig kommunikation på detta sätt?
– Vi har problem att nå ut med väl underbyggd och balanserad kunskap om hälsa. Ofta förenklar de populärt inriktade föreläsarna och författarna så mycket att budskapet inte längre är sant. Samtidigt så når de väldigt många. Därför vill ta upp till diskussion hur vi bättre kan förmedla vetenskapligt balanserade budskap i en form som är lockande att ta till sig.
Rektor inleder i egenskap av expert på Edvard Munchs konst, berätta mer om det!
– Inledningen handlar om sjukdom i måleri, vetenskap och musik. Rektor Ole Petter Ottersen är en kännare av Edvard Munch och ger en inblick i hur konstnären gestaltade sjukdomsprocesser. Sen talar jag om vetenskapen kring hur vi kan känna igen sjukdom hos andra. Därefter följer ett musikinslag där tre av våra doktorander, tillika klassiska musiker, spelar ett stycke av den sjukdomsdrabbade Mendelssohn. Mer musik blir det senare med Lindy & Bon Bon Band. Apropå sjukdom har vi såklart anpassat programmet så att det kan göras på ett helt smittsäkert sätt.
Ett mål med KI Cultural Day är uppmana fler medarbetare att ta in kulturen i sina liv – varför då?
– Vi behöver uppmuntra anställda och studerande på KI att utöka sin palett med verktyg för att öka sin samverkan med samhället genom att hämta inspiration från kulturen. Under året har vi gett flera populärvetenskapliga föreläsningar tillsammans med Kulturhuset Stadsteatern där vi nått otroligt många. Den senaste föreläsningen om utmattningssyndrom nådde över 8000 visningar på några timmar.
Ni delar även ut ett nyinrättat pris, KI Cultural Award, vad belönar det?
– Priset delas ut årligen till en person eller organisation inom KI som arbetet för samverkan, eller bidragit till kulturinsatser inom KI. Pristagaren får ett handgjort diplom av konstnären Ina Schuppe Koistinen, forskare på KI, och en skulptur av Rebecka Lagercrantz, läkare och konstnär och likaså på KI.