Publicerad: 2023-05-11 11:46 | Uppdaterad: 2023-05-11 11:47

KI Contributes tar hjälp av konst för att utforska den hälsokris krig skapar

En stridsvagn hänger upp och ner, uppfiskad ur en sjö
One of the pieces in Mkrtich Tonoyan's exhibition Military Art, Art for Defence Photo: Mkrtich Tonoyan

Det tredje seminariet i serien KI Contributes utforskade den hälsokris som krig och väpnade konflikter skapar, med konsten som verktyg för att förstå. En armenisk konstnär och en svensk kirurg delade med sig av sina erfarenheter från krig och hur människor tar sig igenom det och försöker förstå de svåra upplevelser de gått igenom.

KI Contributes är en seminarieserie från Centrum för hälsokriser, med målsättningen att nå ut och dela med sig av kunskap och erfarenheter från hälsokriser. Tidigare seminarium i serien har tittat på hälsoeffekter av extremhetta, bland annat med ett särskilt fokus på handlingsplaner för hantering av extremvärme.

Måndagen den 8 maj var det återigen dags för ett seminarium och den här gången var temat aspekter på rollen av konst och kultur, och dess hälsopåverkan, i krig och väpnad konflikt. Seminariet flyttade ut från KI:s campus och hölls i stället på konstgalleriet Candyland på Södermalm. Inramningen för seminariet var den pågående utställningen “Military art, Art for Defence” av den armeniske konstnären Mkrtich Tonoyan, vars verk innefattar tavlor, installationer, performance och videokonst. Hans strävan med sin konst är att göra upplevelsen av krig begriplig. I det utgår han från sina egna upplevelser som soldat, men också hans hemlands kollektiva upplevelse av kriget i Nagorno-Karabakh.

Konst och kultur nödvändigt för uthärda

Efter en introduktion av konstnären följde ett samtal med honom och Dr Natalia Stern, en svensk ortopedkirurg som nyss kommit hem efter att ha opererat krigsskadade i Dnipro i Ukraina. Hon reflekterade kring vikten av kultur som en sammanhållande länk i krig. Trots det pågående kriget, med regelbundna missilattacker i Dnipro, så är teatrarna fortfarande öppna och människor fortsätter att gå på museum och konserter. Konst och kultur är viktiga verktyg för att stå emot och för att uthärda kris, och behövs som ett helade komplement till medicinsk vård av skadade. I diskussionen med seminariedeltagarna som följde delade en deltagare bland annat med sig av sina erfarenheter från det krigsdrabbade Afghanistan och om att behöva fly från krig.

Utställningen Military art, Art for Defence pågår på Candyland till den 21 maj 2023. Håll utkik efter kommande KI Contribute seminarium på Centrum för hälsokrisers webbsida, eller mejla centrumet för att få uppdateringar och inbjudningar direkt till din mejlkorg.