Publicerad: 2024-09-06 09:00 | Uppdaterad: 2024-10-25 09:06

Hans mål: Att kunna välja rätt behandling vid prostatacancer

Porträtt av Olof Akre.
Olof Akre är professor i onkologisk kirurgi. Foto: Rickard Kilström

Prostatacancer är den cancerform i Sverige som idag dödar flest män. Men sjukdomsutveckling och dödlighet skiljer sig åt mellan olika tumörformer. Olof Akre vill hitta bättre prognostecken för att kunna individanpassa behandlingarna. Möt en av Karolinska Institutets nya professorer som deltar vid årets installationshögtid i Aula Medica den 3 oktober.

Text: Karin Tideström, för KI:s installationsskrift 2024

Vad forskar du om?

– Jag bedriver kliniska studier av cancer med fokus på prostatacancer. I en stor epidemiologisk studie försöker vi hitta bättre prognostecken vid diagnos för att kunna anpassa behandlingarna efter individens risk att få symptom och dö av sin sjukdom. I en annan randomiserad studie jämför vi kirurgi med kombinerad strål- och hormonbehandling. Vi har också undersökt om robotkirurgi är bättre än öppen kirurgi vid prostatacancer och studerat komplikationer efter kirurgi, till exempel proppar i artärer och vener.

Porträtt av Olof Akre.
Olof Akre vill kunna anpassa behandling mot prostatacancer efter individen. Foto: Rickard Kilström

Varför är detta viktigt?

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den cancerform som idag dödar flest män. Många av patienterna som diagnostiseras har en långsamt växande tumörform och behöver egentligen ingen aktiv behandling. Dagens behandlingar ger ofta bestående biverkningar som försämrad livskvalitet, därför vill man bara behandla de patienter som riskerar att få allvarliga symptom. Man vill förstås också välja rätt behandling. I många fall saknas starkt vetenskapligt underlag som visar vilken behandling som är bäst.

Vilka är era huvudsakliga resultat hittills?

– Flera av studierna är pågående och har inga färdiga resultat. Men i de studier där vi jämfört olika kirurgiska tekniker har vi kunnat fastslå att robotassisterad kirurgi, när detta är möjligt med hänsyn till tumörens växtsätt, är bättre än öppen kirurgi för att avlägsna all cancer och undvika vissa biverkningar. Vi har också kunnat visa att risken för proppar i venerna är högre under de tre första månaderna efter cancerkirurgi, medan risken för hjärtkärlsjukdom och stroke inte ökar på samma sätt efter ingreppet.

Om Olof Akre

Professor i onkologisk kirurgi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi

Olof Akre är född 1972 i Torsby i Värmland. Han tog examen i medicin vid Uppsala Universitet 1999 och disputerade samma år vid Karolinska Institutet. År 2012 blev han färdig specialist i urologi. Olof Akre har varit adjungerad professor i urologi vid Karolinska Institutet sedan 2016. Sedan 2019 arbetar som verksamhetschef vid Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset och i april 2024 utsågs han till direktör för Forskning, Utbildning och Utveckling på samma sjukhus. Olof Akre utnämndes till professor i onkologisk kirurgi vid Karolinska Institutet den 1 november 2023.

Se en film