Publicerad: 2025-03-31 14:29 | Uppdaterad: 2025-04-02 09:52

”Genom att använda kvalitativa metoder kan forskare få en rikare och mer nyanserad förståelse”

Anna Schandl är legitimerad sjuksköterska och har i många år arbetat med intensivvård i Region Stockholm. Hon är docent i omvårdnad och forskargruppsledare i forskargruppen för Perioperativ vård och intensivvård på Södersjukhuset. Anna arbetar med data insamlad från regionala och nationella kohortstudier, men även med kvalitativ forskning; något hon använder sig av som rådgivare inom Clinicums nätverk.

Anna Schandl
Anna Schandl Foto: N/A

Anna Schandl, varför ville du vara med i Clinicums rådgivningsnätverk?

Jag har själv använt Clinicums tjänster och uppskattade verkligen rådgivningen. Dock saknade jag specifik vägledning inom forskning som rör kvalitativa studier och patientrapporterade mått. Med min erfarenhet av sådan forskning vill jag hjälpa andra att undvika de fallgropar och problem jag själv stött på. Jag tror att min kunskap kan vara värdefull för andra som står inför liknande utmaningar.

Vad utmärker kvalitativa studier och när kan det vara användbart?

Kvalitativ forskning är en metod som syftar till att utforska och förstå de komplexa aspekterna av mänskliga upplevelser, beteenden och sociala fenomen. Denna forskningsmetod fokuserar ofta på att få en djupare insikt i hur människor upplever och tolkar sin värld. Kvalitativa forskningsfrågor är utformade för att beskriva och förstå de subtila nyanserna i mänskliga erfarenheter och interaktioner.

Vanliga metoder inom kvalitativ forskning inkluderar intervjuer, fokusgrupper, observationer samt analys av texter och dokument. Data som samlas in analyseras ofta genom att identifiera teman, mönster och kategorier, vilket ger en detaljerad bild av det studerade fenomenet.

Denna typ av forskning är särskilt värdefull när det handlar om att utforska komplexa frågor där kvantitativa data, såsom siffror och statistik, kanske inte berättar hela historien. Genom att använda kvalitativa metoder kan forskare få en rikare och mer nyanserad förståelse av de fenomen som studeras, exempelvis hur patienter upplever vård och behandling.

Vilken typ av frågor kan man ställa till dig? 

Främst frågor som rör studiedesign och genomförande av kvalitativ forskning, men det är även möjligt att ställa frågor om design, hantering och analys av självrapporterade mått, såsom patientrapporterade utfall. 

Innan man genomför en kvalitativ studie kan det vara bra att fundera på och diskutera hur man planerar att säkerställa tillförlitlighet och trovärdighet i forskningen. Det är också viktigt att överväga vilka metoder som är bäst lämpade för datainsamling och hur dessa ska genomföras på ett effektivt sätt. Det är också relevant att förstå hur data kan analyseras och vilka tekniker som kan användas för att identifiera teman och mönster i materialet. Att ha en tydlig plan för dessa aspekter kan bidra till att forskningen blir robust och pålitlig. 

Hur kan jag som forskare förbereda mig inför en konsultation med dig? 

För att konsultationen ska bli så givande som möjligt är det viktigt att tydligt definiera vad som ska uppnås och att specificera eventuella frågor eller problem. Det är också bra att skicka med bakgrundsinformation om studien, såsom problemformulering, planerad metod och analys. Detta ger oss möjlighet att sätta oss in i ditt forskningsprojekt och noggrant överväga hur vi bäst kan besvara dina frågor.

Anna Schandls bästa Clinicumtips:

  1. Det är bra att tidigt i processen fundera på hur man planerar att säkerställa tillförlitlighet och trovärdighet i forskningen.
  2. Det är också viktigt att överväga vilka metoder som är bäst lämpade för datainsamling och hur dessa ska genomföras på ett effektivt sätt.
  3. För att konsultationen ska bli så givande som möjligt är det viktigt att specificera vilka frågor eller problem man vill ha hjälp med.