Publicerad: 2025-01-31 15:51 | Uppdaterad: 2025-02-03 13:01

Cecilia Lundholm hjälper forskare att hitta rätt metodexpert

Cecilia Lundholm är samordnare för Clinicums rådgivningsnätverk, det nätverk av metodexperter som hjälper forskare med metodologiska frågor. Cecilia är själv rådgivare i nätverket inom biostatistik och epidemiolog med särskilt fokus på reproduktionsepidemiologi och pediatrisk epidemiologi. Utöver det är hon chef för institutionens grupp för tillämpad biostatistik.

Cecilia Lundholm
Cecilia Lundholm Foto: N/A

Hej Cecilia! Varför är du med i Clinicums rådgivningsnätverk?

Jag är med i Clinicums nätverk för att jag ser att det finns ett stort behov av metodstöd och jag tror att jag med min erfarenhet faktiskt kan hjälpa till. Sedan tycker jag naturligtvis också att det är fantastiskt roligt att träffa alla dessa entusiastiska forskare. En bonus är att jag också lär mig mycket av forskarna jag möter.

Vad gör en biostatistiker?

Jag arbetar som tillämpad biostatistiker, vilket betyder att jag är med i alla faser av forskningsprojekt, från idé till vetenskaplig publikation, med särskild fokus på forskningsmetodik. Förutom att hjälpa till med statistiska analysmetoder är jag ofta med och diskuterar forskningsfrågor, ansökningar om forskningsanslag och etiktillstånd, studiedesign, datainsamling, variabler och inte minst tolkning och publikation av resultat. Biostatistiker kan ha olika roller. På KI finns det även biostatistiker som ägnar sig åt att utveckla nya metoder eller utvärdera befintliga metoder och många som gör både och.

Vilken typ av biostatistikfrågor kan forskare ställa till dig?

Generellt kan man ställa frågor om nästan allt som rör kvantitativ forskningsmetodik. Det kan exempelvis handla om att få råd om studiedesign, hjälp med power-beräkning, val av analysmetod, hur man gör en viss typ av analys, hur man tolkar resultat som man har fått fram eller hur man kan besvara kluriga frågor från tidskrifters reviewers. 

Ofta behöver även jag ställa en massa frågor till forskaren som vill ha råd. Mina frågor handlar ofta om det medicinska område som studien handlar om, vad man hoppas att resultaten ska kunna användas till, om hur utfalls- och exponeringsvariabler mäts, vad som kan påverka dessa mm. Anledningen till att jag ställer alla dessa frågor är att det påverkar valet av studiedesign, statistiska metoder och tolkningen av resultaten.

De flesta biostatistiker är ganska specialiserade inom ett visst område. Jag känner mig bekvämast med att svara på frågor som rör epidemiologiska studier, särskilt inom områdena pediatrik, obstetrik och gynekologi. Som tur är har vi många biostatistiker i Clinicums rådgivningsnätverk, vilket gör att vi nästan alltid kan hitta en person med den kompetens som behövs för just ditt forskningsprojekt.

Hur kan jag som forskare bäst förbereda mig inför en konsultation med dig?

Det vi kan erbjuda inom Clinicum är några timmars konsultation. Genom att tänka igenom ditt forskningsprojekt i förväg och vad du skulle vilja ha hjälp med och vara så specifik som möjligt i din förfrågan om stöd från Clinicum kan vi tillsammans se till att din konsultationstid används på en bra sätt. Ibland kan det vara bra att skicka lite bakgrundsmaterial i förväg som jag kan titta igenom innan mötet för att vara lite insatt i vad ditt forskningsprojekt handlar om.

Cecilia Lundholms bästa Clinicum-tips:

  • Tänk igenom ditt forskningsprojekt i förväg och vad du skulle vilja ha hjälp med och vara så specifik som möjligt i din förfrågan om stöd från Clinicum. Skicka gärna med så mycket bakgrundsinformation som möjligt också så jag kan förbereda mig.
  • För att kunna ge så bra råd som möjligt så behöver jag ställa många frågor till forskaren. Mina frågor handlar ofta om det medicinska område som studien handlar om och vad man hoppas att resultaten ska kunna användas till.
  • Om du skickar in en ansökan till Clinicum så kommer vi nästan alltid att lyckas hitta en person med kompetens för just ditt forskningsprojekt, eftersom vi är så många rådgivare