Publicerad: 2025-05-14 16:57 | Uppdaterad: 2025-05-14 17:23

Försämrat luktsinne kopplas till ökad risk för död och demens

Klar glafsflaska med gul vätska
Foto: Fulvio Ciccolo/Unsplash

En ny studie publicerad i JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery visar att nedsatt luktsinne är tydligt kopplat till ökad dödlighet bland äldre vuxna. Resultaten, som bygger på data från över 2 500 deltagare i den svenska befolkningsstudien SNAC-K (Swedish National Study on Aging and Care in Kungsholmen), tyder på att lukttester kan fungera som en värdefull tidig indikator på allmän hälsomässig nedgång.

Forskarna fann att varje felaktigt svar på ett luktidentifieringstest med 16 dofter var kopplat till en 6 procents ökad risk för död inom 6 år, och en 5 procents ökad risk inom 12 år. Sambanden var särskilt starka för dödsfall relaterade till neurodegenerativa, kardiovaskulära och respiratoriska sjukdomar.

Studien identifierade demens som den mest betydelsefulla förklarande faktorn i sambandet mellan luktnedsättning och dödlighet, och stod för nästan en fjärdedel av den observerade risken. Även skörhet och undernäring spelade viktiga roller.

Porträttbild, närbild.
Ingrid Ekström. Foto: Einar Ekström

– Våra resultat visar att luktsinnet är mer än bara en sinnesfunktion – det speglar individens övergripande hälsa och motståndskraft vid åldrande. Lukttester kan hjälpa till att identifiera personer med förhöjd risk för kognitiv och fysisk försämring, långt innan andra symtom uppträder,” säger Ingrid Ekström, biträdande lektor vid Aging Research Center (ARC), institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, och en av studiens huvudförfattare.

Studien har uppmärksammats i en aktuell artikel i JAMA Medical News, där experter lyfter fram luktsinnets potential som en klinisk användbar biomarkör inom geriatrisk vård. Artikeln efterlyser att lukttester i högre grad integreras i rutinmässiga hälsobedömningar för äldre, i likhet med syn- och hörselkontroller.

I takt med att befolkningen åldras globalt, pekar dessa resultat på vikten av att inkludera enkla, icke-invasiva lukttester i preventiva strategier för att förbättra hälsa och livskvalitet hos äldre.