Publicerad: 2025-01-16 13:39 | Uppdaterad: 2025-01-16 13:43

Digital app med fysioterapi ger bra stöd till strokepatienter

I en mobil ser man en äldre man som tränar efter en fysioterapeuts instruktioner
Fysioapp för träning efter stroke. Foto: N/A

En helt digital behandling för fysisk aktivitet är väl mottagen av personer som drabbats av stroke och har en bred geografisk spridning, enligt en ny studie från Karolinska Institutet, publicerad i International Journal of Stroke.

I studien deltog 114 personer som haft en stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA). Deltagarna delades in i två grupper: en experimentgrupp som fick digitalt handledd träning och stöd för beteendeförändring av fysioterapeut, och en kontrollgrupp som fick digital individuell rådgivning och uppföljningar. Hela studien genomfördes på distans med hjälp av digitala verktyg – från rekrytering till behandling och utvärdering.

Nationell räckvidd genom digital behandling

Forskarna fann att interventionen nådde deltagare från 20 av Sveriges 21 regioner. Deltagarna har uppskattat behandlingen och mer än 90 procent av deltagarna har fullföljt behandlingsperioden över 6 månader. Studien visade också att 76 procent av de handledda träningspassen genomfördes, och att deltagarna var nöjda med appen som användes. Den digitala träningen var säker, inga allvarliga händelser såsom fall eller skador inträffade. Att kontakten med fysioterapeut enkelt sker i en mobilapplikation och över en längre behandlingsperiod har även uppskattats.

Porträtt av Charlotte Thurston, doktorand vid avdelningen för arbetsterapi, NVS.
Charlotte Thurston. Foto: Privat.

– Våra resultat visar att digital fysioterapi via mobiltelefon kan vara ett effektivt sätt att främja jämlik hälsobefrämjande behandling för personer som haft stroke, oavsett var i landet man bor, säger Charlotte Thurston, doktorand vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet samt huvudförfattare av studien.

Porträtt av David Moulaee Conradsson.
David Moulaee Conradsson. Foto: N/A.

– Digital vård och rehabilitering har potential att bli ett resurseffektivt komplement till dagens hälso- och sjukvård. För att maximera nyttan är det dock viktigt att förbättra rekryteringsprocedurer för att nå stillasittande personer med samsjuklighet som kan ha störst behov av behandlingen. Dessutom är det viktigt med ökad mångfald bland deltagare i framtida studier av behandlingseffekter, säger David Moulaee Conradsson, docent vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle och ansvarig forskare för studien. 

Studien finansierades av FORTE, Vetenskapsrådet, Neuroförbundet, Strokeförbundet, Vinnova, CIMED, Region Stockholms Innovationsfond och Karolinska Institutet.

Publikation

”Mobile Health delivered physical activity after mild stroke or transient ischaemic attack. Is it feasible and acceptable?”, Charlotte Thurston, Sophia Humphries, Lucian Bezuidenhout, Sverker Johansson, Lisa Holmlund, Lena von Koch, Coralie Kym English, David Moulaee Conradsson, International Journal of Stroke, online January 12, 2025, doi: 10.1177/17474930251315628.