Clara Hellner om uppdraget som KI:s rektorsråd för life science-området

Nya initiativ och nya samarbeten uppstår hela tiden inom life science, både innanför och utanför Karolinska Institutets väggar, och det är svårt att skapa sig en samlad bild. Clara Hellner ska i sin roll som rektorsråd ge inblick i vad som pågår och vad aktörerna brottas med idag.
Life science i Stockholmsområdet växter så det knakar. Det är förstås ett gott tecken. Sverige har satsat på att bli ett starkt innovationsland med bas i god klinisk forskning och Stockholm har i många avseenden lyckats, tycker Clara Hellner, adjungerad professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, KI.
– Det finns många startups idag, det riktigt vibrerar i både Hagastaden och i Flemingsberg, säger hon.
Men det vibrerar också av viss otålighet.
– Inom life science har man varit duktig på att formulera strategier med stora ord och visioner, men då rör man sig på molnfri höjd. Längre ner krockar systemen, till exempel när forskare behöver få tillgång till hälsodata och möts av långa väntetider och mycket administration.
Stödjande roll
Clara Hellner var fram till 2024 forsknings- och innovationsdirektör i Region Stockholm och är därför redan bekant med de problem som kan uppstå när näringsliv, lärosäten och vårdgivare ska dra åt samma håll. Önskemål om större tillgång till hälsodata, nya direktiv vad gäller AI, integritetsskydd och GDPR, regler för hur man får samarbeta med företag samt nya EU-initiativ är några av de utmaningar hon nämner.
Hon bedömer att en större tydlighet skulle underlätta och det även vad gäller KI:s roll.

– KI har en starkt decentraliserad verksamhet, men som aktör på life science-området är det viktigt att vi uppfattas som en och samma.
Företag, särskilt de som är obekanta med Stockholmsmiljön, behöver hjälp med att förstå var ingångarna finns och var de kan hitta kontakter och resurser.
– Forskare som vill inleda företagssamarbeten behöver också få klarhet i vilka regler som gäller.
Clara Hellner arbetar deltid som rektorsråd, vilket betyder att rollen kommer att vara möjliggörande snarare än problemlösande.
– Jag kan föra samman människor och se om de kan få ett och ett att bli tre. När det lyckas kan det bli en kedjereaktion, plötsligt händer massor … det är roligt! Det är sådant som driver mig, säger Clara Hellner.
Chef för nytt centrum
Hon är adjungerad professor i barn och ungdomspsykiatri och var drivande i att bygga upp Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Där började hon som chef under en tid av stora förändringar och med flytt till gemensamma lokaler.
– Det var en resa som jag är glad över att ha varit med om och som förändrade spelplanen för klinisk psykiatrisk forskning i Stockholm. Idag ser vi att verksamheten lever och utvecklas och att vi byggt en struktur som inte var personberoende.
Stora utlysningar
Som rektorsråd har Clara Hellner det övergripande uppdraget, men också en mer tidsbegränsad och konkret uppgift. Hon är ordförande för en styrgrupp som ska bereda KI:s lärosätesansökningar efter forskningspropositionen.
– Mina uppdrag hänger ihop, för om vi ska positionera oss och få de stora utlysningarna i precisionsmedicin, banbrytande teknik och AI, måste KI kunna visa att det finns god förmåga till samordning och systemförändringar, säger Clara Hellner.