Protein från bakterier verkar kunna bromsa utvecklingen av alzheimer

Ett protein från bakterien Helicobacter pylori visar sig kunna blockera bildningen av skadliga proteinaggregat – så kallade amyloider – som är kopplade till bland annat alzheimer, Parkinson, typ 2-diabetes och bakteriella infektioner. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Science Advances.
Forskare har länge vetat att felveckade proteiner kan bilda klumpar i kroppen och bidra till flera allvarliga sjukdomar. Nu visar en ny studie att ett protein från en bakterie som vanligtvis förknippas med magsår, Helicobacter pylori, kan motverka denna process.
Kraftfull amyloidhämmare
Proteinet, som kallas CagA, fungerar som en kraftfull hämmare av amyloider – både i människor och i bakterier. I laboratorieförsök kunde forskarna visa att CagA effektivt blockerar bildningen av amyloidfibrer från flera sjukdomsrelaterade proteiner, bland annat amyloid-beta, tau och alfa-synuklein, som är centrala i Alzheimers och Parkinsons sjukdomar.

– Det är överraskande att ett bakterieprotein kan ha en sådan bred effekt på amyloider, säger korresponderande författare Gefei Chen, senior forskare vid institutionen för medicin, Huddinge.
– Våra resultat visar på en oväntad koppling mellan bakterieinfektioner och skydd mot vissa proteinrelaterade sjukdomar.
Studien visar också att CagA påverkar bakteriers egna amyloider, som används för att bygga biofilmer – skyddande strukturer som gör bakterier mer motståndskraftiga. När forskarna behandlade bakterier med CagA minskade både tätheten och stabiliteten i biofilmerna.
Möjlig väg till nya behandlingar
För att förstå hur CagA fungerar använde forskarna en kombination av avancerade tekniker, bland annat fluorescensmätningar, elektronmikroskopi och kärnmagnetisk resonans (NMR). Resultaten visar att CagA kan bromsa amyloidbildning redan vid mycket låga koncentrationer.
Nästa steg i forskningen är att ta reda på exakt hur CagA interagerar med olika proteiner, och om det kan användas som grund för nya behandlingar mot både bakteriella infektioner och neurodegenerativa sjukdomar.
– Vi hoppas att våra fynd kan bana väg för nya strategier att angripa amyloidsjukdomar, säger Gefei Chen.
Studien är resultatet av ett omfattande samarbete mellan forskare från flera institutioner, däribland Daniel Otzen från Aarhus University i Danmark samt Michael Landreh och Stefan D. Knight från Uppsala universitet.
Gefei Chen’s forskning stöds genom finansiering från Alzheimer's Association (USA), Åke Wibergs Stiftelse och Alzheimerfonden.
Publikation
Helicobacter pylori CagA protein is a potent and broad-spectrum amyloid inhibitor. Jin Z, Olsen WP, Mörman C, Leppert A, Kumar R, Møllebjerg A, Nielsen LG, Moshynets OV, Frasinyuk MS, Elosua JY, Ferreira D, Abelein A, Landreh M, Knight SD, Johansson J, Otzen DE, Chen G, Science Advances, Online 11 juni 2025, doi: 10.1126/sciadv.ads7525.
