Publicerad: 2024-11-14 17:19 | Uppdaterad: 2024-11-14 17:45

AI-metod för upptäckt av gallvägscancer på IVA:s 100-lista

AI in Medicine
Foto: DDKI

Nu presenterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med de mest lovande forskningsprojekten från Sveriges högskolor och universitet. Samtliga ansökningar till listan har granskats av IVA:s expertgrupp och de utvalda projekten bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället. På listan finns flera projekt som rör forskare vid Karolinska Institutet.

Temat för årets lista med totalt 103 forskningsprojekt är innovation genom tvärvetenskap. På den prestigefyllda listan ryms projekt inom en bredd av tillämpningsområden som kan skapa värde för näringsliv och samhälle. 

Tre av de totalt 103 forskningsprojekten på listan engagerar forskare vid KI: 

AI för tidig upptäckt och prognos av gallvägscancer

Projektets mål är att utveckla ett AI-drivet system för tidig upptäckt och prognos av gallvägscancer, en mycket aggressiv och svårdiagnostiserad sjukdom. 

Forskare vid KI är Ghada Nouairia, biträdande lektor vid institutionen för medicin, Huddinge, samt Yassine Turki.

På grund av diffusa symtom kan cancer i gallvägarna vara svår att upptäcka i ett tidigt skede. AI gör det möjligt att identifiera mönster som den mänskliga tolkningen kan missa, vilket möjliggör tidigare ingripande och effektivare behandling.

Målet är att integrera avancerade maskininlärningsalgoritmer med kliniska journaler och molekylära data för att skapa ett heltäckande verktyg för vårdgivare. Forskarna håller nu på att utveckla AI-modellerna utifrån insamlad data. 

Skydd mot sexuellt överförbara infektioner genom naturinspirerade geler

Ett gemensamt EU-projekt med forskare från Karolinska Institutet och Uppsala universitet har valts ut till IVA:s lista över 100 mest lovande projekt. Forskare vid Karolinska Institutet är Anders Sönnerborg, professor vid institutionen för medicin, Huddinge, och Molly Stevens, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik.

Målet med forskningsprojektet är att utveckla skyddande geler för att förhindra sexuellt överförbara infektioner (STI) hos kvinnor, en grupp som är dubbelt så utsatt men idag saknar effektiva och anpassade infektionsskydd. 

Gelen är inspirerad av kroppens slem och dess inbyggda försvar som här förstärkts och bildar ett skyddande och självhäftande skikt som täcker slidans slemhinna och fångar upp virus som sedan elimineras på naturlig väg. 

Evolution av DNA-strukturer som alternativ till antikroppar för virus-bindning

Antikroppar är proteiner som kan anpassas för att binda till olika mål och integreras i exempelvis covid-tester, samt är essentiella för medicinsk forskning. 

I dag utvecklas antikroppar i djur vilket går långsamt och leder till osäker kvalitet. I detta projekt vill forskarna utveckla en alternativ till antikroppar, helt och hållet fri från DNA. Ansvarig forskare är Erik Benson vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, KI.

I projektet har forskarna skapat en ny metod där miljontals olika DNA-nanostrukturer tillverkas på en gång. 

 

Om IVA:s 100-lista

100-listan tas fram av IVA:s Research2Business, R2B, som verkar för att Sverige ska vara ledande på att omvandla akademisk forskning, inom tekniska och ekonomiska vetenskaper, till innovation och konkurrenskraft i näringslivet. IVA:s 100-lista lanserades i samband med organisationens 100-årsjubileum 2019. 

Urvalskommittén består av drygt 60 kvalificerade personer ur IVA:s breda nätverk av representanter från akademi, näringsliv och offentlig verksamhet. 

IVA:s R2B drivs i samarbete med Vinnova, Sting, Patent- och registreringsverket PRV, Voima Ventures, KK-stiftelsen, Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Sveriges högskolor och universitet.

Källa: IVA