Publicerad: 2024-11-07 09:28 | Uppdaterad: 2024-11-07 09:29

Två stolta KI-studenter fick stipendium för uppsats om äldreomsorgen

De tidigare studenterna vid specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre, Emma Samuelsson och Katre-Helena Ibrus, fick stipendium för sin magisteruppsats av Stockholm stad.

Emma Samuelsson och Katre-Helena Ibrus står framför en Stockholm stad roll up.
Katre-Helena Ibrus och Emma Samuelsson fick stipendium från Stockholm stads äldreförvaltning för sin magisteruppsats. Foto: Anne-Marie Boström.

Emma Samuelsson och Katre-Helena Ibrus avslutade sina specialistsjuksköterskeutbildningar med inriktning vård av äldre vid NVS hösten 2023. De hade då skrivit en magisteruppsats med titeln ”Inför implementering av fysisk aktivitet och nutrition för att främja hälsa hos äldre personer på äldreboende – en intervjustudie”, där de hade Anne-Marie Boström, lektor vid avdelningen för omvårdnad, som handledare. De har genom sin studie kommit fram till att utbildning och tydlig kommunikation från ledningen ger verktyg till omvårdnadspersonal, så att de kan bidra till äldre personers livskvalitet genom OPEN-konceptet.
Emma och Katre-Helena valde sedan att skicka in uppsatsen till Stockholms stad när de hade stipendieutlysning i början av det här året och det resulterade i att de vann. Stipendiet fick de i konkurrens med ett 20-tal andra sökanden från KI, Marie Cedersschiölds högskola och Sophiahemmets högskola. Prissumman är på 50 000 kr.

– Vi är glada och stolta över att ha fått Stockholms stads första pris i uppsatstävlingen som syftar till att öka intresset för stadens äldreomsorg och för att utveckla äldreomsorgen, säger Emma Samuelsson och Katre-Helena Ibrus. Med vår uppsats bidrar vi med kunskap om omvårdnadspersonalens behov av stöd vid införandet av OPEN-konceptet – att de behöver stöd genom tydligt och kompetent ledarskap och välfungerande team för att lyckas med införandet. Denna kunskap är användbar för att införa nya arbetssätt och kunskap i stort, inte bara OPEN-konceptet. Specialistsjuksköterskan har en viktig roll i teamet och att stödja personalen att arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet så att de äldre får en god och säker vård.

Juryns motivering 

Uppsatsens resultat belyser betydelsen av tydligt ledarskap och välfungerande teamarbete som viktiga delar för att kunna etablera arbetet med OPEN-konceptet. Uppsatsen tilldelas stipendiet eftersom den lyfter viktiga aspekter som kan bidra till att utveckla äldreomsorgen vid införande eller förbättring av nya arbetsmetoder. Resultatet kan användas inom flera delar av äldreomsorgens verksamheter och är ett viktigt bidrag till det hälsobefrämjande och förebyggande arbete som är centralt i det stora omställningsarbete som pågår inom God och nära vård och omsorg och Framtidens socialtjänst. Författarna till uppsatsen har i en intervjustudie undersökt omvårdnadspersonalens behov av stöd så de kan bidra till äldre personers livskvalitet genom att arbeta utifrån OPEN-konceptet. Konceptet utgår från en stuide där sitt-till-stå-övningar kombineras med ökat proteinintag och där resultatet visat att äldre på vård- och omsorgsboende kan behålla eller få förbättrad fysisk funktion. 

Om stipendiet

För att öka intresset för Stockholms stads äldreomsorg och för att utveckla äldreomsorgen har äldreförvaltningen i staden inrättat ett stipendium som ska delas ut varje år. De som kan söka stipendiet är studenter på sjuksköterske-, arbetsterapeut-, fysioterapeut- och dietistutbildningarna i Stockholms stad, dvs studenter från Karolinska Institutet, Sophiahemmets högskola, Marie Cederschiölds högskola och Röda Korsets högskola. Summan för stipendiet är 50 000 kronor. I år delades stipendiet ut för första gången.

Uppsatserna utgår från tre teman och studenterna kan välja att själva ta fram ett ämne från respektive tema eller använda några av förslagen under respektive rubrik: God och jämlik hälsa • Hälsosamt åldrande • Aktiv livsstil.

Kontakt

Anne-Marie Boström Universitetslektor/Sjuksköterska