Tre innovationsmiljöer på KI får anslag från Vinnova
Vinnova satsar på elva innovationsmiljöer inom precisionshälsa som ska bana väg för en mer förebyggande, träffsäker och jämlik hälso- och sjukvård och bidra till att stärka Sverige som life science-nation. Av de elva utvalda är tre på Karolinska Institutet.
Inom innovationsmiljöerna kommer företag, vårdgivare, universitet, civilsamhället och patienter att arbeta tillsammans för mer träffsäkra lösningar inom hela hälsoområdet, såväl inom prevention och främjande som inom diagnostik och behandling.
– Sverige behöver en innovationsmiljö för att stimulera till och underlätta nationella precisionsmedicinska studier för patienter med cancer. I vår innovationsmiljö har vi samlat en rad viktiga aktörer som behöver vara med för att möjliggöra detta. Testbädden har en räckvidd nationellt och internationellt till initiativ och grupperingar som kan bidra och samarbeta, säger Richard Rosenquist Brandell, ordförande för Genomic Medicine Sweden (GMS) ledningsgrupp, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Totalt handlar det om en satsning på 323 miljoner kronor. Innovationsmiljöerna får anslag på upp till 8 miljoner kronor per år i antingen 2,5 eller 5 år. De innovationsmiljöer på KI som får anslag är:
- Swedish AI Precision Pathology (2,5 år) Nya AI-baserade diagnostiska lösningar baserad på bildanalys inom patologi. Koordinerande forskare på KI är Mattias Rantalainen vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik. Flera regioner och bolag samt en patientorganisation ingår i innovationsmiljön.
- PREDEM (5 år) Precisionsdiagnostik och behandling inom demens och andra kognitiva sjukdomar, med deltagande regioner, bolag och intresseorganisationer. Koordinerande på KI är Linus Jönsson vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.
- Prevention och tidig terapi av reumatoid artrit med hjälp av precisionsmedicin (2,5 år) Bättre upptäckt, förebyggande åtgärder och behandling för personer som har eller riskerar att få ledgångsreumatism. I innovationsmiljön ingår ytterligare ett universitet, en region och flera bolag. Kontaktperson på KI är Per-Johan Jakobsson vid institutionen för medicin, Solna.
I innovationsmiljön Test Bed Sweden for Clinical Trials and Implementation of Precision Health in Cancer Care (5 år), som koordineras av Handelshögskolan, ingår bland annat GMS och SciLifelab. Även i projektet IndiCell (5 år) ingår KI-forskare. Fredrik Lanner vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, leder KI-delen av projektet.