Prestigefyllda ERC Proof of Concept-anslaget till Gonçalo Castelo-Branco

Professor Gonçalo Castelo-Branco vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, KI, har tilldelats det prestigefyllda ERC Proof of Concept-anslaget av Europeiska forskningsrådet (ERC). Anslaget finansierar projektet MeTLAND, som kan få mycket stor betydelse för epigenomikområdet och individanpassade behandlingar för sjukdomar som cancer och multipel skleros. Det är tredje gången som Gonçalo Castelo-Branco tilldelas ERC-anslag.
ERC Proof of Concept-anslaget ska stödja arbetet med att omsätta vetenskapliga upptäckter till färdiga lösningar och säkra att innovativa idéer kan nå marknaden och skapa samhällsnytta.

– Denna milstolpe innebär ett betydande framsteg inom epigenomisk forskning, som också belyser den synergistiska samarbetsandan och innovativa miljön i Stockholm. Projektet är resultatet av ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Stockholms universitet och ett nytt bioteknikföretag, säger Gonçalo Castelo-Branco, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, KI, om anslaget till MeTLAND-projektet.
MeTLAND-projektet, som Gonçalo Castelo-Branco leder, bygger på en ny metod för att profilera DNA-metylering.
Metod som överbrygger flaskhalsar

Det är ett samarbete mellan Gonçalo Castelo-Brancos labb, Marek Bartosovics forskargrupp vid Stockholms universitet och Stockholmsbaserade bioteknik-startupen NEXUS Epigenomics.
DNA-metylering är en avgörande epigenetisk modifiering som reglerar genuttryck vilka ofta förändras vid sjukdomar som cancer och multipel skleros.
– Medan befintliga metoder för att mäta DNA-metylering ofta är dyra och inkompatibla med avancerade tillämpningar som encellsprofilering eller rumslig profilering, överbrygger MeTLAND-metoden några av dessa flaskhalsar, säger Gonçalo Castelo-Branco.

NEXUS Epigenomics, som grundades av Mukund Kabbe och Jana Lalakova, inkuberas inom Karolinska Institutet Innovations och stöds av Karolinska Institutet Holding, Stockholm universitet holding och SEB. Enligt planen ska projektet starta hösten 2025.
Att få ERC Proof of Concept-bidrag för tredje gången är en betydande prestation.
– ERC är ett flaggskepp för spetskompetens inom vetenskap i Europa, så det är fantastiskt att få deras erkännande och stöd för tredje gången. Detta anslag kommer att göra det möjligt för vårt team att fortsätta utveckla epigenomiska teknologier och utforska deras kommersiella potential tillsammans med våra samarbetspartners, säger Gonçalo Castelo-Branco.
Han tillskriver forskningsmiljön vid Karolinska Institutet en stor del av sina framgångar.
– KI i synnerhet, och Stockholmsregionen i allmänhet, har en extraordinär kritisk massa när det gäller utveckling av encells- och spatiala omikteknologier. Dessutom har en del av dessa tekniker framgångsrikt utvecklats till kommersiella produkter, vilket också är inspirerande.
Stöd för krävande ansökningsprocess
Ansökningsprocessen för ERC Proof of Concept-bidraget är mycket omfattande och kräver såväl stark vetenskaplig och teknisk genomförbarhet som en tydlig plan för kommersialisering.
Professor Castelo-Branco uppskattar det stora stödet från KI:s Grant Office och i synnerhet från Tamsin Lindström, scientific director vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, KI, under beredningen av ERC-ansökan.
Partnerskapet med NEXUS Epigenomics har varit mycket viktigt för att formulera affärsstrategin och anpassa projektet till behoven inom epigenomikområdet.
Vid finansieringsperioden slut bör MeTLAND-projektet ha resulterat i att metoden validerats över olika provtyper och format, och därmed ha genererat robusta data i olika biologiska system.
– Teamet planerar också att utforska integrationen av MeTLAND med andra epigenetiska lager, såsom histonmodifieringar. Genom samarbetet med NEXUS Epigenomics hoppas vi kunna förstå flaskhalsar ur ett slutanvändarperspektiv, säger professor Castelo-Branco.
ERC Proof of Concept-anslaget beviljas som ett engångsbelopp på 150 000 euro under 18 månader.