Stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention för barn och unga

Ett finansiellt stöd från Tim Bergling Foundation under fyra år möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att förbereda framtidens läkare för att möta unga i riskzonen.
Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem. Nationell statistik visar att suicidtalen bland unga personer (10–24 år) har ökat de senaste 20 åren. Det här är barn och unga som kan dyka upp på flera ställen inom sjukvården.
Projektet som nu finansieras av Tim Bergling Foundation innebär att Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid KI vidareutvecklar en digital utbildning för läkarstudenter över hela landet, med fokus på att identifiera och bemöta suicidalitet hos barn och unga.

– Med en ny teknisk plattform har vi potential att utbilda alla läkarstudenter i Sverige varje år, vilket vi hoppas kommer att ha en betydande inverkan på framtidens vård av unga patienter i riskzonen för suicid, säger KI:s projektledare Anna Lundh, specialist i barn- och ungdomspsykiatri och adjungerad till NASP vid institutionen för lärande, informatik, management och etik, Karolinska Institutet.
Den tekniska plattformen kommer att ha anpassad funktionalitet för både pedagogiska aktiviteter och forskningsbehov.
– Det finansiella stödet från Tim Bergling Foundation är en viktig möjliggörare för att vi ska kunna utveckla och implementera utbildningen nationellt och vi är mycket tacksamma för det generösa bidraget, säger Anna Lundh.
Tillfälle att öva på svåra samtal
I utbildningen ingår olika exempel på hur ett samtal kan gå till och studenten får själv öva på hur man skulle vilja uttrycka sig. Stor vikt läggs vid att själv skriva bedömningar och sedan jämföra svaren med återkopplingar från lärare.
Utbildningen ger även träning i att hantera samtalets avslut, inklusive att göra en krisplan tillsammans med barn och föräldrar.
Under 2023 genomfördes en pilotstudie med läkarstudenter vid KI. Utvärderingen visade att både utbildningens format och innehåll var uppskattat av studenterna. Nu fortsätter arbetet med att utvärdera effekten av utbildningen.
Utbildningen har utvecklats tillsammans med Josefin Ivarson, doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap, KI, och ST-läkare på BUP Stockholm.