Öppet hus 2025 – en dag fylld med inspiration och möjligheter

Ansökan till högskolor och universitet är nu öppen och KI välkomnade presumtiva studenter till Öppet hus på KI campus Flemingsberg den 26 mars. Intresset var stort och frågorna många när besökare från Sverige och Europa lärde sig mer om sina drömutbildningar.
Besökarna fick möjlighet att utforska utbildningsmöjligheter, ställa frågor till studenter, studievägledare och lärare samt inspireras av spännande karriärvägar inom medicin och hälsa. Men också se mer av KI:s lokaler med fokus på studentlivet, studiemiljön och möjligheterna till träning och friskvård.
Framtidens vårdpersonal och forskare
Anledningarna till att söka sig till KI:s utbildningar är många. Florence Stackenland som besökte sjuksköterskeprogrammet är halvvägs i yrkeslivet och funderar på att byta sitt jobb inom telekom för att prova på en framtid inom vården. Intresset för kroppen och dess funktioner väcktes när båda hennes föräldrar blev sjuka samtidigt.

– Jag insåg vilken viktig kunskap detta är och vilket intressant yrke det är att vara sjuksköterska. Dessutom skulle det bli lättare att ta hand om mina föräldrar om jag förstod mer om kroppen och hade omvårdnad som yrke, säger hon.
Andra besökare var på väg ut i yrkeslivet och hade redan klara idéer om vad de vill göra i framtiden. Som Zion Carteg Sönderhegn som reste till Stockholm från Örebro tillsammans med sin pappa.
– Jag är fast besluten att forska inom biomedicin. Det finns liknande utbildningar på närmare håll, men KI:s utbildning har rykte om sig att vara den bästa om man vill fortsätta med forskning efter grundutbildningen, säger Zion Carteg Sönderhegn som går sista året på gymnasiet och kommer att söka kandidatprogrammet i biomedicin i vår.
Attraktivt med forskning och internationella möjligheter
Kandidatprogrammet i biomedicin är ett grundutbildningsprogram som ges på engelska och har en internationell profil. Det intresserar många som planerar sin framtida utbildning:
– De flesta frågor vi fick under Öppet hus handlade om utbytesstudier. Många som sökte upp oss hade redan bestämt sig för programmet och var både intresserade av forskning och de internationella möjligheterna som programmet ger. Vi fick också frågor kring skillnaderna mellan biomedicin på KI och bioteknik på KTH som många sökande väljer mellan, säger Malin Sandell, studievägledare på kandidatprogrammet i biomedicin.
Intresserade från flera länder
Norah Walraven är 16 år och bor i Nederländerna. Även hon kom till KI:s Öppet hus för att ta reda på mer om kandidatprogrammet i biomedicin och förutsättningarna för att studera i Sverige som utländsk medborgare.

– Tidigare funderade jag på att göra ett utbytesår i Sverige, men när jag upptäckte att utbildningen är på engelska och har en internationell profil, ville jag ta reda på möjligheten att studera hela utbildningen här, säger Norah Walraven som besökte Flemingsberg med sin faster som bor i Stockholm.
De besökte programmets monter och passade på att ställa frågor om antagning till studievägledare och medarbetare vid det internationella kansliet på KI som fanns på plats för att informera om utbytesmöjligheter.
Många frågor om PIL
Många hade frågor om det alternativa urvalet för läkarprogrammet, PIL, som är en parallell urvalsgrupp till gymnasiebetyg respektive högskoleprov. Det alternativa urvalet sker i tre steg och bygger på en bedömning av den sökandes motivation och lämplighet.
– Intervjuerna är till för att ge en helhetsbild av den sökandes förutsättningar för att utbilda sig till läkare, säger May Sundström som är PIL-ansvarig på läkarprogrammet och fortsätter:
– Jag fick frågor om alla stegen inom PIL, men speciellt många frågor om hur intervjuerna går till, hur kan man förbereda sig och vilka frågor som kommer.
Många av de som stod kring läkarprogrammets monter var också nyfikna på studentlivet och om det går att ha en fritid och studera till läkare samtidigt.
– Vill man få en glimt av studentlivet är det bästa att läsa studentbloggen eller följa våra digitala studentambassadörer på Tiktok och Instagram, tipsar May Sundström.
Uppskattat studentperspektiv
Av den uppsluppna stämningen och många engagerande samtalen att döma uppskattade besökarna att få höra studentrepresentanternas berättelser om studierna och studentlivet mest. Och upplevelsen var ömsesidigt:
– Det var otroligt kul att träffa presumtiva studenter och se det intresse som finns för våra utbildningar, säger Emmie de Jong, studentrepresentant och sekreterare för studentkårens sektion för fysioterapeuter. Hon fortsätter:
– Det är också givande att kunna utveckla deras uppfattning om vad det innebär att studera till fysioterapeut. När jag själv började utbildningen trodde jag att det mest skulle handla om idrottsskador. Men det handlar lika mycket om att behandla lungsjuka som behöver röra sig på för att slammet i lungorna ska lossna, eller hjälpa patienter att röra på kroppen inom ramen för palliativ vård.
Skillnader mellan programmen
De flesta frågor till både fysioterapeutprogrammet och arbetsterapeutprogrammet handlade om skillnader mellan dessa två utbildningar:
– Fysioterapeuter fokuserar på rörelse och fysisk rehabilitering, det vill säga kroppens funktioner. Arbetsterapeuter däremot hjälper människor att klara vardagens aktiviteter genom anpassning och strategier och ta på sätt hänsyn till hela individens livssituation och förmåga vid rehabilitering, förklarar Sara Vahidi studentrepresentant och student på arbetsterapeutprogrammet.

Rundvandring
Ett populärt och spännande inslag på Öppet hus var rundvandringen på campus som guidades av studentrepresentanter. Under turen besökte man en tentasal, Hälsohubben, KI:s gym och biblioteket samt fick en presentation av Odontologiska Föreningen.
Öppet hus på KI campus Flemingsberg är tillbaka nästa år!