Samarbete kring framtidens cancervård
Närmare 500 medarbetare samlades i Aula Medica den 1 april när Karolinska Comprehensive Cancer Center (Karolinska CCC) firade två år av ackreditering och hyllade medarbetarna och samarbetet mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
I en kavalkad av programpunkter om allt från imponerande genombrott till framtidsspaning inom cancerområdet, står det klart att Karolinska CCC lever upp till sitt namn. Hur dagens utbildning och forskning bedrivs med fokus på multiprofessionella team, blir grogrunden för morgondagens sjukvård. Insikter som förstärker att Karolinska CCC har en avgörande betydelse.
Så vad innebär ett Comprehensive Cancer center? Erlend Smeland, professor och ledamot i centrets internationella råd, beskrev att kriteriet handlar om spetsforskning, utbildning och cancervård på högsta nivå. Han tillägger:
– I Europa finns 20 Comprehensive Cancer Center, och EU strävar efter att 90 procent av alla cancerpatienter år 2030 ska kunna behandlas inom ett Comprehensive Cancer Center.
Framtidens cancervård – vart är vi på väg?
Robotkirurgi har funnits i tjugo år och framstegen är uppenbara. Kortare inlärningstid, bättre kirurgisk precision leder till bättre utfall och överlevnad efter behandling. Peter Wiklund, professor i urologi, som tidigare under dagen genomförde den livesända robotkirurgin, gav exempel på utveckling inom blåscancerkirurgi.
– En cystectomi patient nu, kan lämna sjukhuset efter operation från dag fyra. Tidigare kom de med resväskor och nästan flyttade in på avdelningen, säger Peter.
Framtidens cancervård omfattar en rad forskningsområden och begrepp. Presentationer och paneldiskussioner gav inblick i precisionsmedicin och djupdykning i molekylärpatologi där en teknisk revolution skett inom gentekniken de senaste 10–20 åren.
Fokus från tidigare betydelsefulla prognostiska och behandlingsavgörande kännetecken hos tumören som till exempel storlek metastassituation vrids gradvis istället mot den genetiska profilen i en tumör.
– Vi ser en utveckling som rör sig från dödlig sjukdom till kronisk sjukdom tack vare precisionsmedicinen, säger Jeffrey Yachnin, överläkare.
Efter presentationer och bidrag i abstracttävling, avslutade Patrik Rossi, chef för Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset med sammanfattning av dagens program och betonade vikten av samarbete:
– Ingen klarar forskning på egen hand. Vår del är som en pusselbit, den bidrar till att bygga ett pussel som aldrig tar slut. Den stora bilden får vi se långt fram i framtiden.
Om Karolinska Comprehensive Cancer Center
Karolinska CCC samlar spetskompetens inom högspecialiserad cancervård och cancerforskning. Centret är en gemensam satsning av Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Det är också det första ackrediterade Comprehensive Cancer Center i Sverige.