Publicerad: 2021-09-08 15:41 | Uppdaterad: 2021-11-03 14:35

Precisionsmedicin i centrum under tyskt statsbesök

H.E. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tillsammans med H.M. kung Carl XVI Gustaf besöker Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
H.E. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tillsammans med H.M. kung Carl XVI Gustaf besöker Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Erik Flyg

Den 8 september besökte H.E. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tillsammans med H.M. kung Carl XVI Gustaf Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Teman för presidentens tre dagar långa Sverigebesök var innovation, hållbarhet och demokrati. Under besöket på Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset bjöds besökarna bland annat på en föreläsning om precisionsmedicin av Anna Martling, professor i kirurgi vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi och överläkare och kolorektalkirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset. 

Anna Martling håller tal i en föreläsningssal.
Anna Martling pratar om precisionsmedicin under det tyska statsbesöket 8 september 2021. Foto: Erik Flyg

– Med införandet av precisionsmedicin på allvar i vården, ges möjlighet att ge rätt behandling vid rätt tid till varje enskild patient. Det kommer att minska lidande och rädda liv, säger Anna Martling om ämnet som särskilt hade efterfrågats av den tyska delegationen. 

Precisionsmedicinsk centrum Karolinska är ett gemensamt initiativ från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som utvecklar lösningar för ett hållbart, brett genomförande av precisionsmedicin i en akademisk vårdmiljö. 

Björn Zoëga, Sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset talade inför den tyska delegationen och kung Carl XVI Gustaf om den senaste tidens uppgift med att vårda patienter med covid-19. Även Karolinska Institutets rektor Ole Petter Ottersen höll ett anförande, där var ämnet var kunskapsbyggandet som grund för att kunna arbeta med svåra medicinska situationer både nu och i framtiden. 

– Samverkan och goda relationer är och kommer alltid vara essentiellt inom vetenskapen. Tyskland och Sverige har ett intensivt forskningssamarbete som har varit väldigt viktigt, inte minst nu under pandemin. Jag ser fram emot att det här samarbetet fortsätter även i framtiden och att vi tillsammans med kollegor i andra länder kan stärka beredskapen inför kommande pandemier, säger Ole Petter Ottersen. 

Deltog gjorde även Lars I Eriksson, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi och överläkare Karolinska Universitetssjukhuset.