Publicerad: 2023-12-27 09:38 | Uppdaterad: 2023-12-27 13:01

Peter Jonson fick en ny lever

Peter Jonson behövde genomgå en levertransplantation efter att oväntat fått veta att hans lever var i dåligt skick. Idag mår han bra och saknar inte livsstilen som gjorde honom sjuk. ”Alkoholfri öl smakar riktigt bra”, säger han.

Peter Jonson, foto: Martin Stenmark
Peter Jonson, foto: Martin Stenmark

Berättat för: Annika Lund, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 4 2023 / Tema: Levern

Peter Jonson har varit blodgivare sedan han fyllde 18 år. Men 2019, när han skulle lämna blod, var hans blodvärden för dåliga. Efter att ha remitterats runt hamnade han hos en leverläkare som berättade att hans lever var i dåligt skick. 

- Jag blev väldigt förvånad, hade inte alls anat det. Läkaren sa åt mig att genast sluta dricka alkohol och det gjorde jag. Det var inte svårt alls – jag hade inget beroende, säger Peter Jonson. 

Han har druckit alkohol främst via mitt arbete, där han tidigare jobbade med mycket representation. Det innebar kvällar där fördrink, vin till maten, något till kaffet och öl efter maten var självklart. 

- En sådan konsumtion ligger över det rekommenderade men är också väldigt vanlig i sociala sammanhang. Jag har aldrig druckit när jag har varit ensam eller ledsen, utan det är de här kvällarna som har gjort mig sjuk. Självklart har ingen tvingat mig att dricka, så det är mitt eget fel. Men jag kan känna ilska över att det här beteendet är så accepterat, ibland svårt att undvika, säger han.

Som leversjuk fick han upprepade svåra infektioner med sjukhusinläggning. Det var flera lunginflammationer, flera fall av sepsis och svår covid-19. Han blev också väldigt förvirrad vid flera tillfällen, på en nivå där min fru fick ringa ambulans. 

Till slut blev han aktuell för transplantation. Redan efter sex dagar på väntelistan fick han höra att det fanns en lever för honom. 

- Operationen gick väldigt bra och jag mår fint i dag. Sedan transplantationen 2020 har jag jobbat heltid och sluppit infektioner. Min lever analyserades efter ingreppet och den ansågs ha 15 till 20 procents funktion kvar. Jag har förstått att jag var nära döden, berättar han. 

Numera dricker Peter Jonson ingen alkohol alls. 

- Ingen som känner till min historia ifrågasätter det, andra kan undra om det inte är tråkigt. Svaret är att det är skönt att alltid kunna ta bilen och att alkoholfri öl smakar riktigt bra, säger han. 

Peter Jonson
Gör: Är förhandlings­ombudsman på IFMetall.
Blev levertransplanterad av alkoholrelaterade orsaker, vilket är ett av de vanligaste skälen till lever-
transplantation.