Publicerad: 2023-12-27 09:42 | Uppdaterad: 2023-12-27 13:01

Martin Bengtsson lade om sin livsstil för leverns skull

När Martin Bengtsson fick veta att han hade fettlever bestämde han sig för att börja äta nyttigare och röra sig mer. ”Många tror att det inte går att göra något åt en fettlever – men det går,” säger han.

Martin Bengtsson, foto: Daniel Nilsson
Martin Bengtsson Foto: Daniel Nilsson

Text: Annika Lund, för Medicinsk Vetenskap nr 4, 2023  | Tema: Levern

– För två år sedan fick jag fick problem efter en bråckoperation. Till slut fick jag göra en datortomografi över buken. Den visade att jag hade fått fettlever – och läget var tydligen ganska allvarligt, säger Martin Bengtsson. 

Det var svårt för Martin Bengtsson att ta in eftersom han nyligen varit på hälsokontroll med jobbet och haft fina levervärden. 

– Men läkaren förklarade att fettlever inte behöver synas i blodprov. Enligt honom var jag på väg mot en levertransplantation lagom till pensionen om jag inte lade om mina levnadsvanor, berättar Martin Bengtsson.

Han har alltid varit försiktig med alkohol, så i hans fall var det ett stillasittande jobb, för lite motion och för mycket läsk och ostbågar som gjort honom sjuk, förklarar han. 

Efter en helgs funderande och planerande klev han in i nya vanor. På måndagen gick alarmet klockan 5.15 och han gick ut för en timslång promenad, dagens första. Varje dag i ett drygt halvår gick han 16 000 till 20 000 steg per dag. Via ett kostprogram lade han om maten. 

– Vi äter många av våra gamla rätter fortfarande, men nu lagar vi till dem på ett annat sätt. Till korvstroganoff använder jag inte längre grädde utan reder med mjöl och mjölk för krämigheten. Ingen i familjen har märkt någon skillnad. I korthet kan man säga att jag äter mer grönsaker och har mindre grädde i maten än tidigare, men allt är gott och jag blir mätt, säger Martin Bengtsson. 

I början var han nitisk och vägde och mätte allt via kostprogrammet men nu har han fått en känsla för måtten. Det enda han har förbjudit är coca-cola och snacks är tillåtet endast på helgen, förklarar han. Martin Bengtsson har gått ned 20 kilo och väger nu 85 kilo. En gång per dag tar han en timslång långpromenad, ofta på kvällen, vädret kvittar – han går alltid ut. 

– Egentligen vet jag inte hur levern mår för de ska göra en ny datortomografi först om tre år. Men blodfetter och blodtryck har normaliserats så jag slipper ta läkemedel. Många tror att det inte går att göra något åt en fettlever – men det går, säger Martin Bengtsson. 

Martin Bengtsson
Gör: Är senior key account manager, kundansvarig, på ett batteriföretag. Har lagt om
sin livsstil för att behandla icke alkoholorsakad fettlever­sjukdom, den vanligaste leversjukdomen.