Nytt forskningsprojekt ska förbättra vården vid virusinfektioner
Forskare vid Karolinska Institutet medverkar i ett forskningsprojekt som nyligen beviljats ett anslag från EU:s program för innovativ forskning. Projektet syftar till att utveckla metoder för att underlätta identifieringen av patienter i behov av behandling och valet av behandling vid virusinfektioner.
Projektet är del av ett samarbete mellan forskare vid Karolinska Institutet och forskare i Tyskland, Italien och Storbritannien som pågått i över 20 år. Projektet har även viktiga samarbetspartners inom läkemedels- och biotech-industrin samt genom representanter för patientorganisationer inom leversjukdom och hiv-infektioner.
Förbättrar hantering vid kroniska infektioner
Vid Karolinska Institutet leds projektet av professor Anders Sönnerborg vid institutionen för medicin i Huddinge.
- Projektets syfte är att identifiera, utveckla och utvärdera metoder för att mäta biomarkörer i blod för att förbättra hanteringen av patienter med kroniska infektioner inför behandling med antiviral terapi och vid prognostisering av sjukdomsprogression hos patienter med nedsatt immunförsvar, säger Anders Sönnerborg.
Utveckling av biomarkörer och utvärdering av industrins teknik
Projektet har två huvudstrategier. Den ena innebär att forskare vid universiteten identifierar och utvecklar biomarkörer som industrin sedan förvaltar till produkter. Biomarkörerna kommer att utvärderas med avseende på deras värde för sjukvården. Den andra strategin innebär att forskare utvärderar teknik som industrin har tagit fram.
Underlättar utvärdering av patienter med hiv
Förutom professor Sönnerborg deltar KI-forskarna post-doc Maarten van de Klundert och post-doc Federica Giammarino med laborativa experimentella insatser, samt docent Piotr Nowak som klinisk partner. De ser att projektets resultat kommer att skapa tydlig nytta för patienter i framtiden.
En grupp som kommer att ha nytta av projektet är personer som lever med hiv, där projektet kommer att bidra till att välja rätt långtidsverkande medicin och även underlätta utvärderingen av om en patient är botad eller inte.
- KIs fokus är framförallt hiv, men vi bidrar även till vården av patienter med hepatit och andra immunosupprimerade patienter, till exempel de som genomgått en transplantation, förklarar Anders Sönnerborg.
Utveckling av bioinformatisk metod
Forskarna vid Karolinska Institutet kommer att fokusera på hiv och ta fram gensekvenser från virusets hölje från ett stort antal patienter. Dessa virus kommer att utvärderas för känsligheten för bredverkande neutraliserande antikroppar.
- Därefter är vårt mål att utveckla en bioinformatisk metod som kan användas i stor skala för att bedöma om en patients virus är känsligt för dessa bredverkande antikroppar, vilka kan användas vid långtidsbehandling och forskning runt bot av hiv, säger Anders Sönnerborg.
Förhoppningen är att tekniken även kan användas vid andra infektioner, såsom COVID och RS-virus.