Historisk milstolpe i kampen mot hiv uppnådd
Sverige har nått UNAIDS:s och WHO:s mål för hiv-epidemin, enligt en studie i Eurosurveillance av forskare vid bland annat Karolinska Institutet. Enligt forskarna är Sverige det första land i världen som uppnått dessa mål.
Sverige har uppnått en historisk milstolpe i kampen mot hiv. En ny studie visar att Sverige har nått FN-organet UNAIDS:s och WHO:s mål för hiv-epidemin, något som kallas 95-95-95-målet.
Detta innebär att 95 procent av alla personer som bär på hiv i landet har diagnostiserats, 95 procent av dessa får behandling, och 95 procent av de behandlade har omätbara virusnivåer i blodet. Målen ska vara nådda under 2025.
Sveriges siffror är ännu bättre: 96 procent har diagnostiserats, 99 procent av dessa är under behandling och 98 procent av dem har omätbara virusnivåer.
– Detta är ett bevis på att det är möjligt att nå dessa högt uppsatta mål. Det visar att Sveriges infrastruktur för att hitta och behandla personer med hiv är mycket effektiv, säger en av forskarna bakom studien, professor Anders Sönnerborg, vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, som också är överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.
Studien bygger på data från den nationella hiv-kohorten som etablerades 2003. Över 99 procent av alla personer som diagnositiserats med med hiv i Sverige ingår i denna kohort, och data har analyserats med avancerade bioinformatiska metoder i samarbete med forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA.
– Vi har visat att vi verkligen har nått målet. Det innebär att personer med hiv i Sverige har en livslängd som närmar sig den hos icke-hiv-infekterade och att de allra flesta av de diagnostiserade inte är smittsamma, säger Anders Sönnerborg.
Fortsatta utmaningar och framtida mål
Resultaten är viktiga eftersom de visar att det är möjligt att uppnå UNAIDS:s och WHO:s mål, vilket kan inspirera andra länder att intensifiera sina insatser mot hiv. Trots framgångarna finns det kvarstående utmaningar, såsom sen diagnos, stigmatisering och inte minst bot av hiv.
– Forskningen runt bot av hiv har nu högsta prioritet, säger Anders Sönnerborg
Forskarna vid Karolinska Institutet arbetar även vidare med att säkerställa att målen bibehålls och att förbättra livskvaliteten för personer som lever med hiv.
– Vi arbetar nu med ett fjärde mål: att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet, säger Anders Sönnerborg.
Anders Sönnerborg berättar att Sverige är det första landet som med en publicerad studie kan visa att dessa mål är uppnådda.
– Denna framgång visar att Sverige är ledande i kampen mot hiv och att det är möjligt att nå de globala målen för att avsluta hiv-epidemin.
Studien genomfördes i nära samarbete med forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA, och har finansierats av NIH, Vetenskapsrådet och Region Stockholm. Se studien för potentiella intressekonflikter.
Publikation
“Sweden surpasses the UNAIDS 95-95-95 target: estimating HIV-1 incidence, 2003 to 2022”, Erik Lundgren, Macauley Locke, Ethan Romero-Severson, Mira Dimitrijevic, Maria Axelsson, Emmi Andersson, Christina Carlander, Johanna Brännström, Hans Norrgren, Fredrik Mansson, Olof Elvstam, Magnus Gisslén, Lisa Fohlin, Anders Sönnerborg, Jan Albert, Thomas Leitner, Eurosurveillance, online 17 oktober 2024.
Lyssna på en podcast
Vad vet du om hiv?
Hiv-viruset identifierades för över 40 år sedan och snart kunde man koppla ihop det med den dödliga sjukdomen aids. Globalt lever 40 miljoner med hiv men tack vare forskning så finns idag effektiva läkemedel som kan hålla viruset i schack. Professor Anders Sönnerborg har varit med på hela resan från upptäckt till kontroll.