Invigning av det nya forskningscentret AIMES, en gemensam satsning av KI och KTH
AIMES, Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences, är en gemensam satsning av Karolinska Institutet och KTH, i samarbete med Getinge, vars vision är att förstärka kompetensutbytet inom akademi, vetenskap och industri. Forskningscentret invigdes den 30 september 2020, i Biomedicum, Solna (och via Youtube).
Det nya centret, som ligger i Biomedicum i Solna, är ett gemensamt initiativ till interdisciplinär forskning, innovation, implementation och entreprenörskap.
"Vi skapar de långsiktiga vetenskapliga och ekonomiska förutsättningarna som krävs för att säkra framväxten av yngre så kallade intrinsically interdisciplinary forskare och studenter, vars kompetenser krävs för att framgångsrikt ta itu med dagens samhällsutmaningar" förklarar professor Agneta Richter Dahlfors, forskare vid institutionen för neurovetenskap, medgrundare och föreståndare för AIMES.
Rektor Ole Petter Ottersen betonade vikten av en "bättre dialog mellan ingenjörskonst och medicin" och att "tvärvetenskaplighet är nyckeln till framgång".
KTH:s rektor Sigbritt Karlsson berättade att hon inspirerades av de gemensamma insatserna mellan de två lärosätena. Framtiden för hälso- och sjukvården är beroende av teknikutvecklingen och vice versa, och hon menade att denna satsning skulle komma att gynna oss alla.
Getinges ägare Carl Bennet, talade bland annat om den grundläggande och tillämpade forskningen som stärker Sveriges konkurrenskraft internationellt och om hur AIMES driver nya tankesätt.
Därefter delade några medlemmar i teamet ögonblicksbilder av pågående forskning på centret.
Pam Fredman, ordförande i AIMES styrgrupp och tidigare rektor vid Göteborgs universitet, reflekterade över vikten av samarbete med externa intressenter och att fungera som en förebild för ett tvärvetenskapligt förhållningssätt.
Efter några avslutande ord från vice-chef Ulrica Edlund och Agneta Richter-Dahlfors, avslutades ceremonin med att symboliskt knyta samman banden mellan KI, ett världsledande medicinskt universitet, och KTH, ett av världens ledande tekniska universitet.