Publicerad: 2025-02-05 14:04 | Uppdaterad: 2025-02-05 16:27

Information från KI med anledning av skolskjutningen i Örebro

Aula Medica Facade || Foto: Ulf Sirborn
Foto: Ulf Sirborn

Skolskjutningen i Örebro väcker många reaktioner. Här finns information om KI:s säkerhetsarbete för dig som är student eller medarbetare om vart du kan vända dig om du har frågor eller känner dig orolig.

KI:s rektor Annika Östman Wernerson.
Rektor Annika Östman Wernerson. Foto: Liza Simonsson

– Det är med bestörtning jag har följt rapporteringen om det här fruktansvärda dådet. Jag tänker förstås på alla som drabbats och deras anhöriga. Vi i universitetsledningen hade avstämning om det här samma dag och jag har även träffat några av mina rektorskollegor och diskuterat med dem, säger Annika Östman Wernerson, rektor på KI.

– Jag förstår att skjutningen väcker oro och frågor, också hos oss på KI. Vi har under senare tid bland annat beslutat om en ny KI-gemensam krisplan och vi kommer att trappa upp insatserna för att öka vår beredskap och våra förberedelser för att kunna möta allvarliga händelser av det här slaget. Gårdagens skjutning visar att det tyvärr är helt nödvändigt, fortsätter hon.

Färdiga rutiner och väktare på campus

Det finns rutiner på KI för vad som ska göras om en allvarlig händelse skulle inträffa på något av KI:s campus.

Porträtt av Magnus Håkansson
Magnus Håkansson. Foto: Andreas Andersson

 – Om något liknande händelsen i Örebro skulle inträffa på KI så är det grundläggande att först sätta sig själv i säkerhet. Därefter ska man larma så fort som möjligt, säger Magnus Håkansson, säkerhetschef på KI.

Det finns ordningsvakt och väktare dygnet runt på båda campus.

– Det innebär att det finns utbildade personer på plats som kan hantera hot och våld. De går ronder på campus och kan agera direkt. De har också möjlighet att larma polis mycket snabbt, säger Magnus Håkansson.

KI:s säkerhetsenhet bedriver också omvärldsbevakning och har återkommande kontakt med polis och säkerhetstjänst för att snabbt få indikation på om det finns något hot i omvärlden riktat mot KI. 

Vid behov av krisstöd

Som medarbetare på KI har du möjlighet att få stöd i händelse av en kris. Vid behov av krisstöd tar du kontakt med närmaste chef eller HR-ansvarig på din institution. Som student ska du kontakta kursansvarig eller studenthälsan.

Vid större krissituationer som exempelvis svårare olyckshändelser, allvarliga hot, naturkatastrofer och brand träder KI:s krisorganisation in. 

Viktiga telefonnummer vid kris

Vid händelser av större karaktär som drabbar liv, hälsa och egendom - larma 112. 

När 112 kontaktats ska väktarfunktionen informeras via telefon:
Campus Solna: 08-524 864 29
Campus Flemingsberg: 08-524 860 60