Publicerad: 2025-05-15 09:45 | Uppdaterad: 2025-05-15 13:55

Möt studentmarskalkarna inför stundande promotionshögtid

Övermarskalk och vice övermarskalk under ceremonin i Blå hallen, Stockholms Stadshus.
Nora Khatibi, övermarskalk och Gottfrid Rehnman, vice övermarskalk i Blå hallen i Stockholms Stadshus under promotionshögtiden hösten 2024. Foto: Stefan Zimmerman

Fredagen den 16 maj är det dags för vårens promotionshögtid i Blå hallen i Stockholms stadshus, där nyblivna doktorer och hedersdoktorer hyllas. Läkarstudenterna Nora Khatibi och Gottfrid Rehnman är två av kvällens marskalkar. Möt dem för att få en inblick i uppdraget och hur de förbereder sig inför kvällen.

Hur ser förberedelserna ut inför promotionshögtiden? 

Nora Khatibi och Gottfrid Rehn, uppklädda under promotionshögtiden i Blå hallen.
Nora Khatibi och Gottfrid Rehnman, läkarstudenter på KI, i Blå hallen. Foto: Stefan Zimmerman

Nora Khatibi (NK): – Förberedelserna börjar ungefär två månader innan ceremonidagen när vi har planeringsmöten, provlunch och rekrytering av marskalkar. Jag börjar skriva mitt manus några veckor innan ceremonin. Jag övar också in namnen på alla promovendi (nyblivna doktorer) som jag läser upp under ceremonin. Det är omkring 150 namn!

Gottfrid Rehnman (GR): – Vi börjar också långt i förväg med att ta emot anmälningar från andra som söker uppdrag som marskalk. Det är 30–35 marskalkar med under en kväll. Under promotionsveckan har vi också genrep allihop och sedan är det förberedelser in till ceremonins start! 

Ni har båda lite speciella roller som marskalkar. Berätta!

NK: – Jag är övermarskalk vilket innebär att jag är med och planerar promotionen med ansvariga för de akademiska ceremonierna på KI. Mitt främsta ansvar är att jag står på scen och leder ceremonin genom att välkomna rektor och vicerektorer upp på scen samt att läsa upp namnen på alla som får sin hatt och sitt diplom. 

GR: – Jag är vice övermarskalk. Jag är precis som Nora både med och planerar ceremonin innan promotionen samt instruerar nya marskalkar. Under själva ceremonin har jag ansvar för att koordinera nästan 150 promovendi i tur och ordning ska upp på scen, med hjälp av marskalkarna. 

Hur går det till under kvällen? 

GR: – Dagen börjar redan vid lunchdags då vi kommer till Stadshuset för att stämma av att allt är klart inför ceremonin. Sedan byter vi om, vilket tar en rejäl stund, då det är allt ifrån skjort- och manschettknappar till att få västen att sitta som den ska. Efter det kommer promovendi och vi är med och genrepar och visar hur ingången går till. 

NK: – Gästerna kommer från klockan 16 och vid 17 börjar ceremonin. Vi startar vårt intåg vid Prinsens galleri med fanborg, rektor, prorektor, vicerektorer, hedersdoktorer och promovendi som går i procession ner till Blå Hallen. Efter ceremonin är det dags för den fantastiska banketten i Gyllene Salen med trerätters meny och underhållning – följt av dans till livemusik natten lång. 

Vad är det roligaste med uppdraget? 

NK: – Att få träffa alla nya doktorer, jubeldoktorer och hedersdoktorer. Jag blir väldigt inspirerad av att prata med dem och höra vad just de har forskat på eller jobbat med. Många gånger får jag också intressanta tips eller bra råd som jag kommer ta med mig i min framtida yrkesroll! 

GE: – Det bästa är att få bidra till att göra en högtidlig och minnesvärd dag för nyblivna doktorer, hedersdoktorer och deras gäster. Sedan är det en fantastisk möjlighet att få gå på en sådan fin tillställning. Det är roligt för alla som är med!