Clinicum erbjuder programmeringsstöd för forskare utan krångel och prestige
Daniel Sjöholm är en av alla experter som genom Clinicums nätverk rådger forskare som önskar hjälp med olka metodikfrågor. Daniel är forskningsingenjör vid Institutionen för medicin i Solna, och specialist inom programmering. Han kan hjälpa till att förstå vad man vill och kan göra med data – något som är mycket användbart i uppdraget som en av Clinicums rådgivare.
Hej Daniel, hur kommer det sig att du är Clinicumrådgivare inom programmering?
Jag är civilingenjör i grunden som jobbat ett par år med hälsodata för epidemiologiska studier, vid avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP) på KI. I min roll har jag jobbat med algoritmutveckling, analys och datahantering för alla möjliga olika sorters dataset, ofta i en stödjande funktion för forskningsprojekt där områdeskunskapen kommit från läkare. Jag har jobbat brett med programmering med allting som man kan vilja göra med och runt ett dataset, och såklart den viktigaste frågan: att förstå vad man vill och kan göra med sin data.
När jag sedan fick frågan om jag ville hjälpa till att arrangera en drop-in för programmeringsstöd kändes det som en bra fortsättning i den riktningen. Men det är inte bara jag som hjälper till med Clinicums programmerings drop-in, utan vi är ett helt gäng med olika bakgrunder!
Vad är Clinicums programmerings drop-in och vem är den till för?
Clinicums programmerings drop-in är en veckovis öppen drop-in session där doktorander och forskare knutna till Karolinska Institutet eller Region Stockholm kan få hjälp med programmeringsrelaterade frågor som uppstår i deras forskningsprojekt. T.ex. frågor kring databearbetning och analys eller praktisk tillämpning av statistiska metoder.
Forskningsprojekt kan kännas isolerande, kanske särskilt om man började inom hälsa men nu behöver lära sig att programmera. Det kan vara svårt att hitta någon att diskutera med, eller få vägledning på rätt nivå. Vi som hjälper till med Clinicums programmerings drop-in vill erbjuda en trygg och social plats där man kan få personlig hjälp utan krångel och prestige. Det kan vara väldigt tacksamt att prata med en riktig person som kan diskutera igenom problemet och ge praktiska tips och råd!
Vilken typ av frågor kan man komma med till er?
Alla sorters programmeringsfrågor är välkomna! Vi som hjälper till är oftast statistiker och har lång erfarenhet av statistisk programmering. Ofta får vi frågor som handlar om databehandling inför en statistisk analys, just för att det är ett sånt viktigt steg inför analysen. Det innebär att vi kan få hjälpa till med allt från frågor kring hur man laddar in sin data, utför grundläggande databearbetning och rensning, till mer komplexa frågor som rör hur data behöver omformateras för att passa specifika analysmetoder och passa till tänket i en sådan analys.
Vi kan även bistå med vägledning i mer övergripande programmeringsfrågeställningar, som hur man bör tänka när man ställs inför olika utmaningar i dataanalysen, eller hur man angriper ett problem på ett strukturerat sätt.
Som standard kommer vi ha kompetens på plats för att hjälpa till i språket R, men vi har folk redo att hjälpa till med erfarenhet inom de flesta språken som används för statistisk programmering. Råkar du vilja ha hjälp i ett annat språk är det bara att maila oss en fråga några dagar innan du har tänkt dyka upp så ska vi göra vårt bästa för att erbjuda det.
Daniels bästa tips på hur man kan förbereda sig för en Clinicum-konsultation:
- Tänk ut en kort beskrivning av vad ditt projekt går ut på, vad det är du vill göra och var någonstans du har fastnat.
- Kom ihåg datorn!
- Håll utkik i KI-kalendern och i Clinicums nyhetsbrev så syns vi på tisdagar 12-13 i Bioclinicum!