Publicerad: 2024-09-10 16:20 | Uppdaterad: 2024-09-12 11:06

Vem blir 100 år?

Dekorativ bild
Ett sätt att bromsa åldrandet är att vara fysisk aktiv. Foto: Getty Images

Den som vill bli 100 år kan inte lita på slumpen. I stället gäller det att hålla biomarkörer som kopplas till åldrande och sjukdom i schack. Redan i 60-årsåldern kan det vara för sent.

Text: Maja Lundbäck för Medicinsk Vetenskap nr 3, 2024

Svenskarna lever allt högre upp i åldrarna. För 30 år sedan var 85–90 åringar ovanliga, men nu uppnår majoriteten den åldern – och två procent hinner även uppleva 100 ljus på sin födelsedagstårta.

Porträttfoto
Karin Modig. Foto: Andreas Andersson

– 100-plussarna är den åldersgrupp som ökar mest nu, säger Karin Modig, docent vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, som forskar kring åldrande och hälsa.

I en studie som publicerats i tidskriften GeroScience, visar hon och hennes kollegor att det redan under tidigt åldrande går att förutse vem som har störst möjlighet att bli riktigt gammal. Studien bygger på cirka 44 000 svenskar som gjorde hälsoundersökningar mellan 1985–1996, mellan 64 och 99 års ålder. Av dessa levde 1224 personer till 100 år.

– Resultatet talar emot att det enbart skulle vara kopplat till slumpen att bli jättegammal, det verkar även vara kopplat till livsstil, säger Karin Modig.

Kända biomarkörer

Genom att titta på kända biomarkörer, som tidigare kopplats till åldrande och sjukdom, såg forskarna att 100-åringarna hade en bättre hälsa än sina jämnåriga redan i 60-årsåldern. Alla utom två av 12 undersökta biomarkörer kunde kopplas till ökade chanser att bli 100 år. Låga järnnivåer minskar chansen, liksom lågt totalkolesterol, som kan vara en markör för sjukdomsprocesser i kroppen.

Fyra av biomarkörerna stack ut som särskilt viktiga: Kreatininnivåer, som visar hur njurarna mår, var nästan alltid normala vid 60 års ålder hos de som blev 100 år. Detsamma gällde levermarkörer samt nivåer för urinsyra, en markör för inflammatoriska processer. Personer med de lägsta urinsyrenivåerna hade fyra procents chans att bli 100 år, de med högst nivåer hade 1,5 procent chans. Blodsockernivåerna var dessutom sällan över 6,5 mmol/liter.

Resultatet talar för att det kan gå att öka sina möjligheter att bli 100 år genom att lägga om sin livsstil, menar hon.

– Samtidigt går livet inte ut på att leva efter en algoritm, var och en får hitta en balans mellan risk- och friskfaktorer, säger hon.

Mer om det här ämnet