Uppdaterad kurs om precisionsmedicin lyfter nya perspektiv
Karolinska Institutet och Uppsala universitet lanserar en uppdaterad version av den webbaserade föreläsningsserien om precisionsmedicin. Den bjuder på flera nya föreläsningar som reflekterar den snabba utvecklingen inom området.
Utbildningen ”Introduktion till precisionsmedicin” paketerar den senaste forskningen på ett enkelt och tillgängligt sätt, nu utökad med fler föreläsningar och nya föreläsare. Den vänder sig i första hand till personal inom sjukhusvården i Uppsala och Stockholm men kan vara relevant för all personal som arbetar inom vården eller som studerar till ett vårdyrke.
Fyra nyheter som lyfter kursen
Den uppdaterade kursen har uppdaterade föreläsningar och presenterar även nya föreläsare.
En av de nya föreläsningarna tar upp patientperspektivet, en viktig aspekt som belyser patienternas aktiva roll i vården och vikten av deras sociala nätverk och livssammanhang.
- Det är jätteviktigt att vi patienter får vara med och påverka, för vården är ju till för oss! säger Leine Persson Johansson, cancerpatient som berättar om sina erfarenheter av precisionsmedicin.
Eskil Degsell, forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi står för två av kursens nyinspelade föreläsningar om precisionshälsa med fokus på förebyggande insatser och individanpassad hälsa som sträcker sig bortom traditionell vård. Eskil Degsell betonar:
- Precisionshälsa handlar om mer än bara biologi och medicinska möten. Det handlar också om att värde skapas av patienten själv, deras sociala nätverk och sammanhanget de lever i.
En annan ny föreläsning handlar om precisionsdiagnostik och presenteras av Janne Lehtiö, professor i medicinsk proteomik vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska Institutet. Ny teknik som avancerade molekylära analyser och AI-metoder förändrar hur sjukdomar upptäcks och behandlas.
- Vi går från enskilda markörer till att använda paneler för att identifiera kombinationsbehandlingar, förklarar Janne Lehtiö.
Marika Nestor är professor i biomedicinsk strålningsvetenskap vid institutionen för Immunologi, Genetik och Patologi, Uppsala universitet. Hennes föreläsning i kursen handlar om PET och SPECT, två banbrytande bildtekniker som möjliggör detaljerad diagnostik och bättre behandlingar för bland annat cancerpatienter.
- De här teknikerna ger nya möjligheter att förstå och behandla sjukdomar, säger Marika Nestor.
Framtiden är här
- Vi är bara i början av utvecklingen inom precisionsmedicin, säger Jan-Olov Höög, professor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet och projektledare för kursen.
- Genom att sprida kunskap hoppas vi att fler patienter och personal inom hälso- och sjukvårdssektorn ska kunna få nytta av de framsteg som görs.
Utbildningen har kommit till med stöd från Vinnova och är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Karolinska Institutet. Den är helt webbaserad och består av inspelade korta föreläsningar med några av de främsta experterna inom området från Uppsala universitet och Karolinska Institutet. Kursen, som är kostnadsfri och tillgängliggörs via lärplattformen Canvas, kan läsas i egen takt och erbjuder ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad.
Alla föreläsningar i kursen
- Vad är precisionsmedicin - begrepp och allmän bakgrund, Richard Rosenquist Brandell
- Sällsynta sjukdomar, Anna Wedell
- Komplexa sjukdomar - folksjukdomar och multifaktoriella sjukdomar, Erik Melén
- Komplexa sjukdomar - psykiatriska sjukdomar, Simon Cervenka
- Precisionsmedicin vid barncancer, Gustaf Ljungman
- CAR T-celler, Gunilla Enblad
- Farmakogenomik, Mia Wadelius
- Bildanalys och AI, Johan Hartman
- PET och SPECT - molekylär avbildning med hjälp av radioaktiva substanser, Marika Nestor
- Hälsoekonomi, etik och legala aspekter, Ulrik Kihlbom
- Framtidens precisionsmedicin, Päivi Östling
- Samhälls- och patientperspektivet, Eskil Degsell
- Patientresan, Leine Persson Johansson
- Precisionsdiagnostik, Janne Lehtiö
Produktion: Petra Hellbom, Karolinska Institutet Uppdragsutbildning.