Publicerad: 2017-06-29 17:30 | Uppdaterad: 2017-06-30 10:52

Test identifierar bröstcancerpatienter med mycket låg risk att dö

Ett molekylärt test kan identifiera vilka bröstcancerpatienter som har en mycket låg risk att dö upp till 20 år efter diagnos. Det visar en ny klinisk studie av forskare vid Karolinska Institutet och University of California, San Francisco (UCSF) som publiceras i JAMA Oncology.

Sedan införandet av bröstcancerscreening upptäcks allt fler lågrisktumörer med så kallat indolent beteende. Bättre verktyg för att identifiera sådana tumörer behövs för att kunna undvika överbehandling vid bröstcancer.

Analyserar uttrycket av 70 gener

Den aktuella studien undersökte om ett gentest som analyserar uttrycket av 70 gener kan identifiera indolenta tumörer och bedöma risken för dödlig bröstcancer upp till 20 år efter diagnos. Studien genomfördes i samarbete med Stockholms bröstcancergrupp och inkluderade patienter från Stockholm tamoxifen-studien (STO-3). Den nya analysen omfattade postmenopausala bröstcancerpatienter som ingick i STO-3-studien från 1976 till 1990, randomiserade för att få tamoxifenbehandling kontra ingen systemisk behandling.

– Vi drog slutsatsen att gentestet identifierar patienter med mycket låg långsiktig risk att dö av bröstcancer. Eftersom bröstcancer är en så mångsidig sjukdom är det viktigt att kunna identifiera dessa patienter, säger Linda Lindström, sisteförfattare i studien samt forskare vid institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet.

Viktigt steg mot individanpassning

Testet klassificerade 15 procent av patienterna som lågriskpatienter, vilket visar att lågrisktumörerna utgör en väsentlig del av alla diagnostiserade bröstcancrar i studien. Kvinnorna med lågrisktumörer hade en utmärkt prognos, oavsett om de fick tamoxifen eller inte.

­– Detta är ett viktigt steg framåt för att individanpassa vården för kvinnor med bröstcancer. Vi kan nu testa små nodnegativa bröstcancertumörer, och om de är i kategorin ultralåg risk kan vi berätta för kvinnorna att de har mycket låg risk att dö av sin cancer och inte behöver aggressiv behandling, säger Laura Esserman, läkare, bröstcancerspecialist och professor vid UCSF.

Studien finansierades av California Breast Cancer Research Program BCRP, Vetenskapsrådet, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE) och Stiftelsen Gösta Miltons donationsfond.

Publikation

“Use of Molecular Tools to Identify Patients With Indolent Breast Cancers With Ultralow Risk Over 2 Decades”
Laura Esserman, Christina Yau, Carlie Thompson, Laura van 't Veer, Alexander Borowsky, Katherine Hoadley, Nicholas Tobin, Bo Nordenskjöld, Tommy Fornander, Olle Stål, Christopher Benz, och Linda S. Lindström
JAMA Oncology, online 29 juni 2017. doi:10.1001/jamaoncol.2017.1261