Publicerad: 2024-11-06 15:00 | Uppdaterad: 2024-11-07 09:08

Svar på vanliga frågor om riktat pedagogiskt stöd

Personer för anteckningar i en föreläsningssal.
Anteckningsstöd är ett vanligt riktat pedagogiskt stöd. Foto: Unsplash

Viktoria Hansson är samordnare på KI för studenter med funktionsnedsättning. Det är hon som arbetar med en form av särskilda studieanpassningar till KI-studenter som kallas riktat pedagogiskt stöd. Här svarar hon på vanliga frågor om stödet.

Först och främst: vad är riktat pedagogiskt stöd? 

Porträttbild av Viktoria Hansson.
Viktoria Hansson arbetar med riktat pedagogiskt stöd till KI-studenter med funktionsnedsättningar. Foto: Privat

– Det riktade pedagogiska stödet för studenter är olika anpassningar avsedda för personer med en så kallad varaktig funktionsnedsättning. Det är en långvarig fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som inte väntas gå över inom de närmaste månaderna. Målet med denna typ av stöd är att skapa en jämförbar situation för en student med funktionsnedsättning jämfört med för en student utan funktionsnedsättning. Lika villkor, helt enkelt, säger Viktoria Hansson, samordnare på Gemensamt verksamhetsstöd, KI.

Vad behöver uppfyllas för att få stödet?

– Du som student behöver ansöka om stöd och bifoga ett underlag som visar att du har en varaktig funktionsnedsättning. Det måste också finnas ett samband mellan det stöd studenten söker och den funktionsnedsättning studenten har. Och så behöver mina kollegor och jag lyckas hitta ett stöd som passar dina förutsättningar.

Vad kan man få för stöd?

– Vi utgår från vilket behov som finns och försöker hitta stöd utifrån det. Vanliga behov är talböcker, anteckningsstöd och förlängd tid på skriftlig examination.

"Studenter bidrar hela tiden till varandras lärande och arbetsmiljö. Jag vill uppmuntra alla studenter att studera tillsammans med en eller flera andra ibland, och att vara generös med sina tankar, frågor och funderingar."

Viktoria Hansson

Nämn några vanliga diagnoser eller tillstånd som kan ligga till grund för att få riktat pedagogiskt stöd?

– Bland de studenter som beviljas stöd är det många som har dyslexi, adhd, autismspektrumstörning och psykisk ohälsa.

Några tips till personer med funktionsnedsättning som vill söka till KI men är osäkra på om de klarar studierna?

Absolut! Här kommer tre:

  1. Kontakta en företrädare för yrket eller fältet som du är intresserad av, eller någon som arbetar med det. Då kan du fråga hur det är att jobba inom yrket och fundera på hur det skulle passa dig.
  2. Läs igenom lärandemålen i kursplanerna för de program som du är intresserad av och fundera på om det finns något hinder att uppnå dem. Lärandemålen kan nämligen inte ändras. 
  3. Kontakta mig på funkis@ki.seKI:s allmänna studievägledning eller programstudievägledare för de program och fristående kurser du är intresserad av. Då kan du ställa dina frågor till oss och vi kan diskutera tillsammans. 

Kan en KI-student bidra till att ge pedagogiskt stöd till andra studenter? 

– Ja, som student på KI kan du ge pedagogiskt stöd genom att ta på dig ett uppdrag som anteckningsstödjare eller synstödjare. Välkommen att kontakta mig på funkis@ki.se om du är intresserad. 

– Studenter bidrar dessutom hela tiden till varandras lärande och arbetsmiljö. Jag vill uppmuntra alla studenter att studera tillsammans med en eller flera andra studenter ibland, och att vara generös med sina tankar, frågor och funderingar. Då blir jobbet som student både lättare och roligare.