Publicerad: 2024-11-18 11:00 | Uppdaterad: 2024-11-27 14:15

Nytt internationellt nätverk för transkulturell suicidologi

I en tid präglad av omfattande migration och osäkra levnadsförhållanden för flyktingar och migranter, har den psykiska hälsan hos dessa grupper blivit en alltmer akut fråga. Trots de ökade behoven når många inte den vård de behöver. För att adressera dessa utmaningar lanserades förra året ett nätverk för transkulturell suicidologi. Möt Maria Sundvall, en av initiativtagarna, som berättar mer om nätverket.

Aldrig tidigare i modern tid har så många människor tvingats fly från sina hem, antingen inom sitt eget land eller till ett annat land för att leva i exil. Förhållandena i de nya värdländerna är ofta osäkra, och personer med migrationsbakgrund har en ökad risk för psykisk ohälsa. Dessvärre når dessa människor inte alltid vården. När de väl kommer i kontakt med vården kan både patientens och vårdgivarens kulturella bakgrund och kontext påverka bemötandet och behandlingen.

Mot denna bakgrund lanserades år 2023 ett internationellt nätverk för transkulturell suicidologi av en grupp forskare vid Karolinska Institutet. Nätverket är tvärvetenskapligt och samlar deltagare från olika yrkesgrupper som arbetar eller möter personer med migrationsbakgrund.

Maria Sundvall, pensionerad psykiater som tidigare arbetat på Transkulturellt Centrum i Region Stockholm och anknuten till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, är en av initiativtagarna. 

Porträtt av forskaren Maria Sundvall.
Maria Sundvall. Foto: Frida Johansson Metso

Vad var drivkraften bakom att starta ett internationellt nätverk för transkulturell suicidologi?

– Forskare inom suicidologi och transkulturell psykiatri möts och samverkar alltför sällan, trots att forskningen visar ökad risk för självmord i en del sårbara migrantgrupper liksom i en del etniska minoriteter och bland flera urfolk. På en internationell konferens för ett par sedan föreslog Ellenor Mittendorfer-Rutz, professor i försäkringsmedicin vid KI, ett paradigmskifte för att stärka en transkulturell suicidologi. Det mötte ett stort intresse hos deltagarna. Efter det var vi en grupp som beslöt att ta ett initiativ för att samla forskare och kliniker inom området i ett nätverk.

Hur tror du att detta nätverk kan bidra till att förbättra samarbetet mellan olika internationella aktörer?

– Vi kan dela erfarenheter och få kunskaper om varandras områden, genom att ordna gemensamma workshops och seminarier på internationella konferenser. Det började vi med på World Psychiatric Associations kongress 2023 då vi ordnade ett gemensamt seminarium för suicidsektionen och sektionen för transkulturell psykiatri inom världsorganisationen. Vi kan tillsammans formulera frågeställningar som vi arbetar vidare med som gemensamma projekt med deltagare från olika länder, olika discipliner och olika yrkesgrupper. Vi kan sprida kunskapen i forskningsvärlden och arbeta för ökad forskning till exempel i låg- och medelinkomstländer.

Vad hoppas du att nätverkets deltagare ska få ut av att delta i diskussionerna och samarbetet?

– Jag hoppas att deltagarna känner att de får ökade kunskaper om självmord i alla dess aspekter och hur uttryck för självmord och former för suicidprevention kan variera beroende på kontext och kultur. Den som är forskare kan få stimulans att ställa nya väsentliga frågor kring suicid. Den som är kliniker kan få nya tankar och ökad säkerhet i att möta och samtala med personer om självmord, även när det finns skillnader i kulturell och social bakgrund.

Hur kan intresserade personer eller organisationer bli delaktiga i nätverket?

– Det enklaste är att anmäla sig till mig, maria.sundvall@ki.se. Då får du nyhetsbrev om våra aktiviteter, inbjuds till arbetsgrupper och workshops och tipsas om olika konferenser. Lika viktigt är att du själv kan berätta för oss andra i nätverket om nya händelser i din omgivning och väcka frågor du vill diskutera. Nätverket är öppet för forskare, kliniker från alla yrkesgrupper men även för företrädare för utsatta grupper och själverfarna personer.

En gruppbild föreställande deltagare från närverket för transkulturell suicidologi. Vissa av deltagarna deltog fysiskt på plats och vissa deltagare deltog digitalt och syns på en skärm bakom.
Nätverket för transkulturell suicidologi 31/10-2024. Foto: N/A

Nätverkets senaste aktivitet

Den senaste aktiviteten inom nätverket var en hybridworkshop med titeln "Nya framsteg inom transkulturell suicidologi". Detta var andra gången nätverket organiserade en workshop, denna gång med över 30 deltagare från olika delar av världen. Efter individuella presentationer diskuterades de mest akuta frågorna och de angelägna utmaningarna inom området. Avslutningsvis började gruppen skissa på idéer om hur nätverket kan hantera dessa frågor och samarbeta som grupp för att driva forskningsfältet framåt. 

Potentiella nästa steg är att skapa arbetsgrupper och att förbereda en redaktionell artikel som uppmärksammar vikten av den transkulturella kontexten i suicidforskning och praktik – initiativ som är öppna för alla som är intresserade av att bidra, oavsett bakgrund eller erfarenhetsnivå.