Nytt EU-konsortium för att ta itu med marburgviruset
Med det nya EU-finansierade anslaget försöker Sezgin-teamet undersöka virus-värdinteraktionen mellan marburgviruset (MARV) och upprätta en plan för målinriktad utveckling av antivirala strategier för nya virus.
Eftersom uppkomsten av virussjukdomar förväntas accelerera är det av viktigt att förbereda sig för eventuella framtida pandemier. Förutom att rädda liv under utbrott, skyddar robust pandemiberedskap ekonomier, upprätthåller samhällsfunktioner och förstärker motståndskraften hos globala system.
Det nya EU-projektet COMBINE (”Comparative Signature of Marburg Virus Cell Activation as a Blueprint for the Identification of Antiviral Targets against Newly Emerging Viruses”) betonar att förståelse för hur virus infiltrerar värdceller är avgörande för att bekämpa nya infektionssjukdomar.
Projektet syftar till att främja vår förståelse av hur virus kommer in i celler med marburgviruset (MARV) som modell. Projektet ska också ta fram en plan för nya antivirala strategier, vilket är en förutsättning för god pandemiberedskap.
COMBINE samordnas av det tyska Helmholtz-centret för infektionsforskning (HZI). Projektet samlar sju partners från fem europeiska länder och finansieras 7,2 miljoner euro under de kommande fem åren genom Horisont Europa, EU:s ramprogram för forskning och innovation.
COMBINE-metodens tre steg
Varje virusinfektion börjar med att viruset fästs vid värdceller och efterföljande aktivering av cellulära receptorer, vilket gör det viktigt att identifiera de faktorer och mekanismer som är involverade. Därför fokuserar COMBINE på det kritiska virus-cellbindningssteget, i syfte att identifiera nyckelfaktorer och potentiella terapeutiska mål som är involverade tidigt i virusinfektioner.
– Vi kommer att tillämpa en kombination av banbrytande tillvägagångssätt utformade för att identifiera signaturen för viruscellaktivering, karakterisera mekanismerna för virusbindning och inträde och utveckla nya inhibitorer och vaccinkandidater. Genom att använda marburgviruset som ett högpatogent BSL-4-modellvirus, ger detta nya tillvägagångssätt en heltäckande bild av virusinträdesprocessen, och skiljer mellan initial bindning och efterföljande cellulär aktivering och internalisering, förklarar projektkoordinator professor Christian Sieben, ledare för gruppen Nanoscale Infektionsbiologi vid HZI.
Marburgvirus, liksom ebolavirus, en medlem av filovirusfamiljen, är en mycket smittsam och dödlig patogen med betydande epidemipotential. Viruset förekommer i fruktfladdermöss, brett spridd över Afrika, och kan också överföras mellan människor. Dessutom möjliggör virusets inkubationstid, som sträcker sig från 2 till 21 dagar, för potentiell tyst överföring av individer som ännu inte är symtomatiska, vilket ytterligare komplicerar ansträngningar för kontroll av utbrott.
De senaste återkommande utbrotten av marburgviruset, inklusive i tidigare opåverkade länder, tillsammans med avsaknaden av ett licensierat vaccin eller specifik antiviral behandling och virusets höga dödlighet, understryker det pågående hotet från viruset samt det betydande kliniska och samhälleliga intresset. att utveckla lämpliga antivirala medel.
Med hjälp av COMBINE-metoden strävar teamet efter att etablera den grundläggande prekliniska grunden för den fortsatta utvecklingen av specifika anti-MARV-läkemedel och optimerade MARV-vacciner.
– Med COMBINE strävar vi efter att göra en bestående inverkan genom att minska för tidig dödlighet och sjukvårdsbördan av Marburg-viruset genom nya behandlingar och optimerade vacciner. Men vårt arbete kommer inte bara att stärka det globala virologisamhället med nya verktyg och kunskap, utan också öka beredskapen för pandemi genom att ta itu med de hälsohot som Marburg-viruset och andra framväxande virussjukdomar utgör, betonar Sieben.
Identifiering av antivirala mål
Förutom att avslöja avgörande insikter om MARV-cellinträde, kommer projektet att bryta ny mark och utveckla en innovativ experimentell pipeline för att identifiera och rikta in sig på proteiner som är involverade i virusbindningsprocessen, en kritisk faktor för att bekämpa virusutbrott.
COMBINE strävar efter att skapa en mångsidig, anpassningsbar plan som underlättar gränsöverskridande samarbeten för att utveckla nya läkemedel och vacciner mot nya virus.
Den forskning som genomförs inom ramen för projektet kommer därför inte bara att utöka kunskapen om marburgviruscellernas inträde och terapeutiska alternativ utan också etablera en teknikpipeline som snabbt kan tillämpas på andra framväxande virus, vilket stärker den globala hälsosäkerheten och beredskapen för framtiden pandemier.
Projektpartners
Belgien
▪ Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB)
Tyskland
▪ Europeiska forsknings- och projektkontoret GmbH (EURICE)
▪ Helmholtz-centrum för infektionsforskning (HZI)
▪ Universitetet i Marburg (UMR)
Norge
▪ Universitetet i Oslo (UiO)
Rumänien
▪ Institutet för biokemi vid den rumänska akademin (IBRA)
Sverige
▪ Karolinska Institutet (KI)