Ny docent i kirurgi vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC)
Docenturnämnden har beslutat att anta Jennie Engstrand som docent i kirurgi. Beslutet togs vid docentursnämndens sammanträde den 18 juni 2024.
Jennie Engstrand är anknuten till enheten för kirurgi och onkologi, CLINTEC. Hon disputerade 2017 med sin doktorsavhandling "Liver metastases from colorectal cancer". Jennie Engsand är specialistläkare i allmän kirurgi och arbetar som kirurg på sektionen för lever- och pankreaskirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Stort grattis till din utnämning! Kan du dela med dig av vad din forskning, som har lett till docenturen, handlar om?
– Min forskning har alltid fokuserat på kolorektala levermetastaser, hur vanligt det är och vilka patienter som får botande behandling, samt vikten av att alla med levermetastaser bedöms för resektabilitet på en multidisciplinär konferens. Jag har också undersökt termisk ablation som ett potentiellt likvärdigt alternativ till resektion för patienter med få och små levermetastaser, berättar Jennie Engstrand.
– Min tidiga forskning handlade om teknisk utveckling av navigationssystem för att förbättra precision och förutsägbarhet vid ablation. Detta följdes av både retrospektiva och senare en prospektiv studie jämförandes resektion och ablation. Dessa studier har bidragit till att bygga en evidensbas som möjliggjort en randomiserad studie som våra patienter i Stockholm nu är en del av. Vi tror att överlevnaden efter ablation inte är sämre än efter resektion.
– Vidare är jag delaktig i projekt som undersöker levermetastasers olika växtsätt och kommunikationen mellan cancerceller och friska leverceller, med målet att utveckla nya medicinska behandlingar som förhindrar att cancerceller ersätter friska celler i levern, säger Jennie Engstrand.
Vilka råd skulle du ge till någon som vill följa samma karriärväg?
– Att säga ja till genomtänkta samarbeten och, viktigast av allt, att alltid leverera det man lovat. Det är också viktigt att söka sig till en arbetsplats med kollegor som värderar och prioriterar forskning. Att bygga upp en motståndskraft mot bakslag är avgörande – de kommer att ske ofta, säger Jennie Engstrand.
– Att ha en vän som följer samma karriärväg är oerhört värdefullt. Ofta står man inför liknande problem och beslut, och att kunna diskutera med en sann vän gör stor skillnad. Det händer mycket inom alla medicinska områden just nu, så att välja en specifik forskningslinje och fokusera på den är en fördel. Det ger en bättre chans att hålla sig uppdaterad och verkligen bidra till utvecklingen.
– Att säkra egen finansiering tar tid men är helt avgörande för att kunna arbeta ostört och fokusera på forskning dagtid, och det brukar bli bäst då. "Work-life balance" är överskattat. Ibland måste man helt enkelt bara sänka ambitionsnivån i andra delar av livet för att fokusera på forskningen – det blir bra ändå, avslutar Jennie Engstrand.