Publicerad: 2024-11-25 08:13 | Uppdaterad: 2024-11-25 16:22

Ny avhandling skapar bättre förståelse av blodbildning under fostertiden och nyföddhetsperioden

Kvinna står med sin avhandling i handen framför en pelare där ett flertal avhandlingar är spikade.

Karin Belander Strålin från avdelningen för hematologi/HERM, vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH), försvarar sin avhandling "Hematopoietic stem and progenitor cell fate decisions during fetal development", den 29 november , 2024. Huvudhandledare är Sten Eirik W. Jacobsen (MedH).

Vad handlar din avhandling om?

Med studierna som ingår i avhandlingen ville vi kartlägga och skapa en bättre förståelse av blodbildning under fostertiden och nyföddhetsperioden, samt vuxen blodbildning. Vi vet att det finns många skillnader mellan blodbildning under fostertiden och blodbildning hos vuxna, men vi vet också att många skillnader ännu inte har kartlagts. Att förstå dessa skillnader är viktigt för att hitta orsaker till, samt behandling av olika former av blodsjukdomar, inte minst hos barn. 

Vilka är de viktigaste resultaten?

I vår första studie studerade vi blodstamceller i nyföddhetsperioden och fick därigenom nya insikter om blodstamcellernas förmåga att bilda blodkroppar under nyföddhetsperioden. I vår andra studie visade vi att det finns en alternativ och snabbare väg för bildning av trombocyter (”blodplättar”) från blodstamceller i vuxen benmärg. I vår tredje studie hittade vi ett tidigt förstadium till B-celler som endast kan utvecklas vidare till B-celler. Detta förstadium till B-cell kännetecknas av att cellen uttrycker en särskild gen, Mb1-genen.

Hur kan kunskapen komma människor till nytta?

Kunskapen om blodstamceller i nyföddhetsperioden kan användas i vidare forskning kring ursprungsceller för olika former av blodsjukdomar, tex leukemier. Upptäckten av alternativa vägar för bildning av trombocyter kan bidra till utveckling av behandling som stimulerar trombocytbildning hos patienter med låga nivåer av trombocyter, tex i samband med cancerbehandling. Fyndet av de tidigaste specialiserade förstadierna till B-celler kan användas för att studera uppkomsten av akut lymfatisk leukemi (ALL), som är den vanligast cancerformen hos barn. En ökad förståelse för uppkomsten av ALL är av stor betydelse för våra möjligheter att i framtiden kunna förhindra uppkomsten av ALL.

Vilka mål har du för framtiden?

Jag har som mål att fortsätta mitt arbete som barnonkolog på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, med särskild inriktning mot leukemier. Efter min forskarexamen hoppas jag kunna fortsätta med hematologisk forskning med ett mer translationellt fokus, för att knyta forskningen närmare mitt kliniska arbete. Mitt övergripande mål är att bidra till utveckling av barncancersjukvården.

Disputation

Fredag, 29 november, kl. 09:00, Erna Möllersalen, Neo, Campus Flemingsberg / Online

Avhandling

Hematopoietic stem and progenitor cell fate decisions during fetal development