Publicerad: 2024-09-30 16:15 | Uppdaterad: 2024-10-02 15:55

Ny avhandling om patientens beredskap och egenvård vid allogen hematopoietisk celltransplantation

Hallå där Katarina Holmberg, doktorand vid avdelningen för omvårdnad. Den 11 oktober försvarar du din avhandling ”Symptom burden, preparedness, self-efficacy and self-care in allogeneic haematopoietic cell transplantation”. Vad handlar den om?

Porträtt av Katarina Holmberg, doktorand vid avdelningen för omvårdnad, NVS, KI.
Katarina Holmberg, doktorand vid avdelningen för omvårdnad, NVS, KI. Foto: Therese Asplund.

Min avhandling handlar om patienters upplevelser av symtom och besvär, deras beredskap för alla delar i behandlingsprocessen, tilltro till den inneboende förmågan och egenvård vid allogen hematopoietisk celltransplantation (allo-HCT). Vidare om förutsättningar för omvårdnad och begreppen beredskap och egenvård från ett sjuksköterskeperspektiv.

Vilka är de viktigaste resultaten?  

Patienter upplever ofta många symtom genom hela sjukdomsförloppet. Symtom behöver mätas systematisk med instrument där patienten själv skattar sina symtom och där både förekomst och besvärsgrad ingår. Detta behöver ske genom hela allo-processen för att tidigt upptäcka symtom som kan påverka patientens hälsa och livskvalité. Skattningarna bör följas upp med samtal där sjuksköterskorna har en viktig funktion att både förbereda och utbilda patienten att monitorera och hantera symtom som en del av egenvården vid allo-HCT. 

Sjuksköterskor inom den högspecialiserade vården som allo-HCT utgör behöver bli mer medvetna om och få möjlighet att använda sin utbildande funktion för att förbereda patienter för transplantationens olika delar och utbilda i egenvård. Detta är något som patienterna förväntar sig men också behöver för att hantera sin hälsa och livssituation efter utskrivning.

Inom cancervård finns det rekommendationer att använda självskattnings -och samtalsunderlaget Hälsoskattning. Efter att Hälsoskattning tillsammans med ett uppföljande samtal mellan patient och sjuksköterska har implementerats i vården vid allo-HCT förefaller kommunikationen mellan sjuksköterska och patient utvecklas till en mer personcentrerad kommunikation. I denna personcentrerade kommunikation är patientens upplevelser och behov samtalets fokus. Patienterna kan också lära sig av att själv skatta sina symtom och lära sig lyssna på sin kropp genom tillämpningen av ett självskattningsinstrument. 

Hur kan den kunskapen komma människor till nytta/bidra till att förbättra människors hälsa?

Människor ogillar ofta att bli överraskade utan vill ha beredskap för att kunna hantera sin situation om något oförutsett händer. Denna uppfattning gäller också vid sjukdom. Egenvård är en pågående process och behöver initieras tidigt i vårdförloppet och utgå från patientens behov och önskemål. Sjuksköterskor har möjlighet att hjälpa patienterna att nå beredskap genom samtal och utbildning inom egenvård, så patienterna ska ha möjlighet att förstå vad som kan ske efter en allo-HCT och kunna hantera egenvården efter utskrivning.

Vad ska du göra nu? Kommer du fortsätta att forska?  

Jag arbetar som adjunkt på Sophiahemmet Högskola och vill gärna arbeta för att resultat från min avhandling kan komma att diskuteras i utbildningarna på grund och specialistnivå.

Jag vill fortsätta att forska och ingår i en forskargrupp aCent, vars pågående projekt handlar om att utveckla och implementera en personcentrerad modell inom allo-HCT.

Kontakt

Katarina Holmberg Doktorand