Margareta Persson och Leif Lundblad promoverade till hedersdoktorer

I samband med vårens högtidliga ceremoni i Stockholms stadshus promoverades Margareta Persson och Leif Lundblad till hedersdoktorer vid KI. De är båda starka och ledande profiler inom sina respektive fält och var rörda och stolta när de tog emot hatt, diplom och hyllningar i form av kanonsalut och applåder från ett fullsatt Blå Hallen. ”Jag tänker på min pappa idag, han hade varit så stolt och glad”, sa Margareta Persson efter promotionshögtiden.
Titeln hedersdoktor vid Karolinska Institutet delas ut till personer som har gjort betydande insatser för vetenskapen eller på andra sätt bidragit till forskning och utveckling.
Årets hedersdoktorer Margareta Persson och Leif Lundblad har utsetts för sina samhällsinsatser inom funktionsrätt respektive medicinsk innovation.
Förkämpe för funktionsrätt
Margareta Persson har under hela sitt yrkesliv varit drivande i frågor om rättigheter, tillgänglighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning.
Hon har bland annat varit ordförande för Handikappförbunden (idag Funktionsrätt Sverige) och riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Under den tiden arbetade hon bland annat för att förbättra vården för personer med funktionsnedsättning.
En liten stund efter promotionshögtiden i Stockholms stadshus framhåller Margareta Persson att hon känner stor glädje, och då mer för en viktig fråga än i första hand för sig själv.

– Just nu känner jag en stor glädje över alla de frågor som funktionsrättsrörelsen arbetar för blir uppmärksammade. Men självklart känner jag mig också väldigt hedrad och stolt.
Vad hoppas du att hedersdoktorstiteln kan bidra med för frågorna du arbetar med?
– Jag hoppas att man inom utbildning och forskning uppmärksammar människor med funktionsnedsättningar och hur det påverkar livet. På många vårdutbildningar idag ser man i första hand sjukdomen men kanske inte alltid människan som helhet. Det behöver fler inom vården vara medvetna om, det är väldigt viktigt tycker jag. Min förhoppning är också att forskningen tittar mer på vad funktionshinderrörelsen har betytt, säger Margareta Persson.
Entreprenör med forskningsintresse

– Jag känner mig otroligt glad och lycklig. Tårarna rinner faktiskt, det är en omtumlande och stor upplevelse att stå här som nyutnämnd hedersdoktor vid KI, sa Leif Lundblad direkt efter ceremonin.
Hedersdoktor Leif Lundblad är entreprenör och uppfinnare med över 400 patent inom en rad olika områden. Till exempel sedelutmataren till bankomater, som revolutionerat den globala kontanthanteringen.
Som forskningsmecenat har Leif Lundblads generösa donationer till Karolinska Institutet möjliggjort forskning inom såväl smärttillstånd som Alzheimers sjukdom, för att bara ta några exempel.
Ny modell från näringslivet
Leif Lundblad arbetar enligt en ny modell för forskningsdonationer, inspirerad av hans bakgrund som entreprenör.
– Verksamheten vid KI är ju fantastisk och jag försöker föra in lite mer entreprenörskap genom att ha ett ganska nära samarbete med forskarna. De jobbar med sina projekt och vi träffas regelbundet ett par gånger per år och diskuterar vad som gjorts sedan sist, och hur planen ser ut för det kommande halvåret, säger Leif Lundblad och fortsätter:
– De här diskussionerna och avstämningarna gör samarbetet väldigt spännande både för forskarna och för mig och mina kollegor. Att bara vara med och donera pengar och höra att det kanske går bra om fem år … ja, men det är ju ingen höjdare!
Bildning för bredare perspektiv
Efter den akademiska ceremonin följer en trerätters middag och dans. Leif Lundblad ser fram emot fortsättningen av kvällen.
– Det ska bli underbart att äta gott och att dansa en sväng. Hela den här kvällen är en fantastisk upplevelse.
På väg in till middagen skickar Margareta Persson en extra tanke till en väldigt speciell och saknad person.
– Min pappa hade bara sexårig folkskola och han pratade ofta om behovet av utbildning. Men mest pratade han om behovet av bildning och att människor behöver ha en helhet. För om samhället ska fungera behövs det större perspektiv, det går inte att snöa in på detaljer. Idag går mina tankar till honom, han hade varit så stolt och glad, säger hon.