Publicerad: 2020-11-12 11:36 | Uppdaterad: 2020-11-12 11:51

Kvinnor i åldern 35–50 år sökes till studie som jämför hur kvinnor med olika träningshistorik svarar på träning

Hur påverkas våra muskler av regelbunden träning under flera decennier? Studien jämför hur kvinnor med olika träningshistorik svarar fysiologiskt på olika typer av träning. Syftet med studien är att få en bättre förståelse om hur skelettmuskel- och fettvävnad anpassas och förändras till följd av många års träning.

Vem kan delta?

För att kunna delta i studien ska du vara:

• Kvinna
  • Ålder: 35-50 år
  • Passa in i EN av följande grupper:
    • Individ med över 15 års regelbunden uthållighetsträning
    • Individ med över 15 års styrketräning
    • Individ med mycket begränsad/ingen tidigare träningserfarenhet
  • Ej ingå i mer än en av ovan nämnda grupper
  • Ej vara överviktig
  • Ej röka/snusa
  • Ej använda eller ha använt prestationshöjande hormonpreparat
  • Frisk (ej ha pågående infektion eller kronisk sjukdom)

Om deltagandet

Om ovan kriterier stämmer in på dig och du vill delta i studien kommer du att besöka labbet vid tre tillfällen. Under det första besöket fyller du i en hälsoenkät och genomför tre fysiologiska tester, ett för kondition (VO2-max cykeltest) och två för styrka (knäextensionsstyrketest och 1RM max styrketest). Besöket tar totalt cirka två timmar.

Om du enligt resultatet av ovanstående tester och kriterier blir inkluderad i studien placeras du in i en av grupperna och blir kallad till besök två, vilket sker cirka två veckor efter besök ett. Under besök två utförs ett submaximalt träningspass, antingen uthållighetsarbete eller ett styrkepass (ordningen slumpas). Det kommer också tas fyra blodprover (armveck) och fyra skelettmuskelbiopsier från yttre delen av lårmusklerna (två biopsier per ben) samt två fettbiopsier från underhudsfettet på magen.

Mellan fyra och åtta veckor efter det andra besöket utförs besök tre (träningspass två) som består av styrketräning för den som cyklade under träningspass ett och uthållighet för den som styrketränade.

Ekonomisk ersättning

Deltagare i studien får en ekonomisk ersättning på 4 000 kr efter det avslutande besöket. Du kommer också att få resultaten på dina fysiologiska tester, samt ytterligare information om din muskel- och fettväv.

Anmäl ditt deltagande

Intresserad av att delta i studien? Kontakta då Eric Emanuelsson, Institutionen för Fysiologi & Farmakologi, Karolinska Institutet.

Eric Emanuelsson, Institutionen för Fysiologi & Farmakologi

Forskargrupp Molekylär arbetsfysiologi.