Publicerad: 2024-03-14 16:17 | Uppdaterad: 2024-03-14 17:15

KI i medierna 4 - 10 mars

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Johan von Schreeb, professor i global katatstrofmedicin, berättar i SR Tankar för dagen om ett uppvaknade i Kambodja. En helare med tveksamma behandlingsmetoder åtnjuter större förtroende hos patienterna än hans egen klinik. 

Cecilia Magnusson, adjungerad professor vid institutionen för global folkhälsa, kommenterar i SvD att Thailand kovänt i frågan om legalisering av cannabis. 

Var åttonde människa i världen lever med fetma, skriver Aftonbladet. Liselotte Schäfer Elinder, professor vid KI, vill att politiker agerar för att stoppa utvecklingen. 

DN skriver om hur avskiljningsnämnden arbetar med stökiga studenter och KI är ett av de universitet som nämns.

En kombination av elva proteiner kan förutsäga hur sjukdomen MS utvecklar sig på sikt, skriver Forskning.se. Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Högskolan i Skövde och använder en metod där man med hög noggrannhet kan mäta även mycket små mängder protein. 

Italienska välbesökta Fanpage tar upp KI-studien om sambandet mellan ofrivillig viktnedgång och citerar Qiaoli Wang, forskare vid CLINTEC, KI. 

Cecilia Götherström, forskare KI, får kommentera en ny teknik i New Scientist som innebär att man tar prover på celler från vätska i livmodern och odlar organoider till sjuka foster för transplantation efter födseln.

SR Kropp & Själ gör program om PCOS. Angelica Lindén Hischberg, professor i gynekologi vid KI och Elisabet Stener-Victorin, professor i reproduktionsfysiologi vid KI, medverkar.

KI-forskarna Helena Hervius Askling, Pontus Naucler, Jonas Sundén-Cullberg, Rebecka Rubenson-Wahlin lyfter vad som behövs för att klara nästa hälsokris i Dagens Medicin

Föräldrar måste ta bort mobilen från sina barns sovrum, säger kognitionsforskaren Sissela Nutley i DN,  apropå en ny studie som visar att framför allt tonårsflickor sover för lite.

Ylva Vladic Stjernholm, svensk förening för obstetrik och gynekologi och forskare på KI, kommenterar i SR Studio Ett en FN- rapport som visar att israeliska kvinnor utsatts för sexuellt våld under Hamas attack mot Israel 7 oktober.

MSN USA skriver om en ny KI-studie som har visat att en vanlig kolesterolmedicin kan bromsa symtomen på Alzheimers sjukdom. Sara Garcia-Ptacek, forskare på KI, citeras.

Johanna Wallensten, Axel C Carlsson, båda forskare på KI, egenrefererar i Läkartidningen en registerstudie som stärker sambandet mellan långvarig stress, depression och risken för att utveckla lindrig kognitiv svikt eller Alzheimers sjukdom.

En skribent på Outside, amerikansk tidning för vildmarksliv och utomhussport, har börjat tvivla på psykologiska interventioner för att nå träningsresultat efter att ha läst en studie av en grupp forskare vid Karolinska Institutet, under ledning av Gustaf Reinebo. 

En fjärdedel av världens 200 bästa institutioner leds för första gången i historien av kvinnor, skriver amerikanska University Business och Poets&Quants. Ett av exemplen är KI och rektor Annika Östman Wernerson. 

Experter från KI fanns med när riskerna med PFAS lyftes för riksdagens politiker, rapporterar SVT Blekinge.

En ny studie i ett samarbete mellan KI och Islands universitet har undersökt förhållandet mellan motgångar i barndomen och risken för psykiska problem i vuxen ålder, samt belyser betydelsen av genetiska och miljömässiga faktorer, rapporterar bland annat BNN breaking och citrerar Hilda Björk Daníelsdóttir, studiens huvudförfattare. Isländsk public service, RÚV; rapporterar också om detta.

Jakob Wikström, hudläkare och forskare på KI, kommenterar trenden med snigelslem i hudvård i SvD  och sedan i TV4.

I Aftonbladet ger samme Jakob Wikström också goda råd för hur man kan slippa och bli av med smärtsam fotsvamp. 

Björn af Ugglas, forskare på KI, kommenterar i SvD att antalet överbeläggningar på svenska sjukhus aldrig varit så många som nu.

Kyrkans tidning skriver om studentprästen Jan Källström som instruerar i att ge första hjälpen till psykisk hälsa efter att själv ha gått en veckolång instruktörsutbildning vid KI. 

Hälsoliv (Expressen, GT) har nu också plockat upp KI: s flitigt citerade studie om att biologisk ålder högre än den faktiska – antalet år i livet – kan öka risken för flera allvarliga sjukdomar. Sara Hägg, docent vid Karolinska Institutet, citeras.

Anna Kåver, som bedrivit behandlingsforsking på KI, porträtteras i DN i en artikel som handlar om åldrande och rollen som äldre och våra fördomar mot ålder 

KI-professorerna Ali Mirazimi och Matti Sällberg kommenterar i Aftonbladet ett unikt tyskt patientfall där en man låtit vaccinera sig mot covid-19 över 200 gånger.

Forskningsassistenten Mikaela Brodén uttalar sig SR i P4 Stockholm om en studie om post-covid och yoga i P4 Stockholm.

Forskning & Framsteg intervjuar Carmen Mesas Burgos, numera överläkare och docent i barnkirurgi vid Karolinska institutet i Solna, om utvecklingen av en artificiell livmoder med tanken att rädda fler för tidigt födda.

Life-Time skriver om EKG-plåster som ska upptäcka förmaksflimmer och intervjuar Johan Engdahl som är ansvarig läkare för studien, forskare vid KI.

Birger Forsberg, institutionen för global folkhälsa, KI, skriver i Läkartidningen om att svensk sjukvårds höga kvalitet beläggs i internationella jämförelser.

Långtidsstudien COSMOS har visat att långsnackare i mobiltelefoni inte får fler hjärntumörer andra, och syntes flitigt i både svenska och internationella medier över helgen. Maria Feychting, professor på KI , citeras.  Schweiziska 20 Minuten var först. Därefter ett axplock: finska Hufvudstadsbladet, Expressen, TT gav spridning i flera svenska medier,  SR P4 Stockholm toppar 11: 30 – sändningen med nyheten. 

Björn Zöega, direktör på Karolinska Universitetssjukhuset, börjar 1 april börjar en ny chefstjänst på ett specialistsjukhus i diktaturen Saudiarabien¨, skriver DN med flera.

Naimi Johansson, forskare i hälsoekonomi vid KI, kommenterar skillnaderna i pris (100-400 kronor) för ett patientbesök vid någon av landets akutmottagningar i SVT.

Psykopatiforskaren Karolina Sörman vid Karolinska Institutet citeras av Anders Hansen angående just personlighetsdraget psykopati i SvD.

Melissa Abednazari läkarstudent termin 9 på KI, skriver en fin krönika i Läkartidningen om mötet med en äldre kvinna och patient under ett hembesök.

Life Science Sweden intervjuar Jeroen Goos, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, som ta hjälp av gift från skorpioner för att komma åt cancertumörer i hjärnan med radionukleider.

Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet intervjuas i Må Bra på internationella kvinnodagen om genusperspektiv i forskning och medicin.

Anders Gustafsson, professor, parodontologi, Karolinska institutet och Anna Norhammar, adjungerad professor i kardiologi, Karolinska institutet inleder ett nummer med tema orala sjukdomar i Läkartidningen genom att blicka ut i världen och se hur det står till med tandhälsan i Läkartidniningen. Björn Klinge, specialisttandläkare, professor emeritus, KI skriver om tandvårdens utveckling i Sverige.

Lisbeth Sachs, Medicinsk antropolog, tidigare anknuten till KI, har utkommit med en bok som recenseras i SvD.

SR Konflikt tar upp Ahmadreza Djalali, KI-forskaren som dömts till döden och EU-tjänstemannen Johan Floderus och undrar om fångutväxling är enda vägen framåt. 

TT citerar Mattias Öberg, forskare i toxikologi vid Karolinska institutet, i en artikel om att unga som äter nyttigt ( i detta fall : mycket fisk och  skaldjur) har en koppling till högre halter av PFAS i blodet enligt avhandling från SLU. Artikeln får stor spridning i flera svenska medier, bland annat i SvD.

Tjock- eller ändtarmscancer har gradvis ökat sedan 1990-talet och fortsätter att öka, skriver SvD i en artikel där bland annat Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska institutet, intervjuas.

DN sammanfattar vad man vet om post-covid och hur tillståndet påverkar olika organ och intervjuar Judith Bruchfeldt, docent, och Petter Brodin, professor på KI.