KI i medierna 11-17 november
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Patienter med blodcancer är oförberedda på den tuffa tiden efter en allogen stamcellstransplantation, skriver Vårdfokus. De har intervjuat Katarina Holmberg, doktorand vid KI och sjuksköterska, som disputerat med en avhandling om detta.
Mindre än en tredjedel av alla cancerfall i munhålan är förknippade med användning av rökfri tobak, skriver Time News och citerar Cecilia Magnusson, docent vid institutionen för global folkhälsa vid KI.
Matthias Löhr, som leder of United European Gastroenterology (UEG) och är professor vid KI, intervjuas av European Medical Journal.
Sky News med flera, skriver om en ny studie där forskare identifierat 16 distinkta typer av nervceller relaterade till människans känsel. Forskningen, som utförts av Linköpings universitet, Karolinska Institutet och University of Pennsylvania.
En atlas över hundars genuttryck har skapats. Ett viktigt framsteg för hur vi förstår inte bara hundar utan även människans genetiska sjukdomar, förklarar KI-forskaren Matthias Hörtenhuber, för Tech and Science Post.
Gabriel Oniscu, professor vid CLINTEC, KI, skriver i Dialäsen om nya prefusionstekniker som bland annat kan ökan antalet transplanterade organ. Perfusion är en teknik som gör det möjligt att syresätta strömmande blod utanför kroppen via hjärt-lungmaskin.
Har vi en läskris bland dagens svenska elever då äldre elever lyssnar i stället för att läsa, frågar tidningen Ämnesläraren Sara Burge, specialistlogoped och doktorand vid KI.
KI-forskarna Linus Kullänger Schalling och Martin Schalling får årets Athenapris för översättningsverktyget Care To Translate. Dagens Medicin rapporterar.
Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi och obstetrik vid KI, deltar i ett program av SR Vetenskapsradion om hur vården av kvinnor med klimakteriebesvär ska bli bättre.
En ny studie vid två svenska sjukhus visar att två läkemedel med olika pris är lika effektiva och säkra för att starta förlossningar. Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds sjukhus och forskare vid Ki, intervjuas av LäkemedelsVärlden.
Li Åslund, psykolog och forskare på KI, deltar i ett inslag i SR Studio Ett om Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät för 2024 som visar att nästan varannan vuxen har sömnbesvär och ungefär lika stor andel har besvär av ängslan, oro eller ångest.
Adhd och add ökar risken för migrän, skriver Svenska Dagbladet. Katarina Wide, docent vid KI, är en av de ansvariga för de nya nationella riktlinjerna för migränvård.
Christina Björklund, forskare vid KI, intervjuas av Ledarna om ett forskningsprojekt om chefer. Unga chefers ledarskap bedöms som mycket positivt av andra, medan de själva inte tycker att de är så bra.
KI-professorn Anders Kvanta får i SR Vetenskapsradion kommentera en behandling med genetiskt omprogrammerade celler mot en ovanlig ögonsjukdom som drabbar hornhinnan.
Forskare från KI har gett sig ut på Darknet för att nå män med pedofila störningar, rapporterar SvD och SR P4 Stockholm. Psykiatrikern Christoffer Rahms berättar om en ny behandlingsmetod.
En studie har funnit att rökning bidrar till att sjukdomen MS blir mer aggressiv. Jan Hillert, läkare och professor i neurologi, KI, kommenterar detta i Drugnews, som är en nyhetssite med restriktiv grundsyn på alkohol- och narkotika.
En internetbaserad behandling för PTSD har tagits fram av Röda Korset och forskare på KI, rapporterar P4 Stockholm. Inslaget kommer först i sändningen.