Publicerad: 2024-12-18 10:35 | Uppdaterad: 2024-12-21 10:57

KI i medierna 9-15 december

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Peder Olofsson, professor i bioelektronisk medicin vid KI, intervjuas i en artikel om vagusnerven och dess koppling till bland annat inflammation, i SvD.

Tidningen Senioren skriver om en studie som visar att behandling med östrogen minskar risken för återfall av bröstcancer hos kvinnor i klimakteriet och citerar Linda Lindström, docent, och Annelie Johansson, forskare, vid Karolinska institutet.                

Andelen stockholmare som identifierar sig som bisexuella har nästan fördubblats på tio år, enligt en studie från KI och Region Stockholm sprider sig till Norge, här i NRK.

Anna Kågesten, docent på KI, som forskar om ungas sexuella och reproduktiva hälsa är med i Musikhjälpen tisdagen den 10 december klockan 11:00. Det handlar om farliga graviditeter för mycket unga kvinnor i utvecklingsländer 

SVT besöker KI och studenter från fyra studentkårer i Stockholm som under arrangemangen för Nobel Night Cap, efterfesten till Nobelfesten. SVT verkar ha svårt att slita sig och kommer på återbesök efter- efterfesten.

Ali Mirazimi, Kristina Broliden, Emma Frans, med flera i virus- och pandemifonden med rådgivande kommitté, skriver debattartikel i Altinget om behovet av en kraftigt utökad satsning på virusforskning.

Joakim Dillner, KI intervjuas av Euronews Health, om Sveriges försök att eliminera HPV.

Läkartidningen skriver om tre systrar som alla blivit docenter vid KI under året; Maria Örtqvist, docent i fysioterapi och fysioterapeut, Anne Örtqvist Rosin, docent i klinisk epidemiologi och Lisa Örtqvist, docent i kirurgi. 

Irene Jensen, professor i metoder för företagshälsa vid KI, kommenterar i tidningen Chef tidningens egen undersökning om eventuella satsningar på förebyggande hälsoåtgärder på jobb.

Polistidningen skriver om Peter Tedeholm, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, vars avhandling handlade om urval till svenska insatsstyrkan. 

Det är skyhöga halter av PFAS i brunnar nära F16 norr om Uppsala, rapporterar SR Ekot. Mattias Öberg, docent och toxikolog vid KI, kommenterar.

KI-anknutna Karin Dembrower är en av de framlyfta forskarna i den här artikeln på Elsevier som belyser ett nyligt Lancet-symposium om AI-användning i vården

Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, KI, menar att misslyckandet med journalsystemet Millennium måste utredas, i en debattartikel i Dagens Medicin

KI-forskarna Magnus Lundbäck, Anna Gunnerbeck, Stefan Swartling Peterson, Birger Forsberg med flera, skriver en debattartikel i Altinget om hur vi ska skydda unga och begränsa billiga nikotinprodukter. 

SvD skriver om hur bakterier i mage och tarm påverkar hjärnans utveckling och sambandet med adhd och autism. Rochellys Diaz Heijtz, nu docent i neurovetenskap och Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap och expert på adhd och autism, KI, intervjuas.

Hans Wigzell, professor emeritus i immunologi vid KI, lämnar på egen begäran posten som styrelseordförande för Karolinska Development, skriver Life Science Sweden.

Långvarig exponering för föroreningar bidrog till miljontals dödsfall i Indien under ett decennium, enligt en ny studie Petter Ljungman, vid KI, och studiens huvudförfattare citeras av indiska Independent, vilket i sin tur får spridning via Yahoo!news Storbritannien.

Forskning från KI visar på möjligheten att screena personer med typ 2-diabetes för leverskada samtidigt som de genomgår screening för ögonsjukdomar. Hannes Hagström, adjungerad professor vid institutionen för medicin, Huddinge, KI, citeras i Medicinsk Access.

Analyser av självtest för humant papillomvirus (HPV) kan användas för att dela in HPV-positiva kvinnor i tre riskgrupper. Jiayao Lei, biträdande lektor och huvudförfattaren till studien, citeras av Medicinsk Access.

Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi vid KI, blir ordförande i en delegation som regeringen tillsatt för att effektivisera hälso- och sjukvården skriver Dagens Medicin

Ljubica Matic, docent vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid KI, citeras i italienska Il Giornale i en artikel som handlar om genetiska riskprofiler för stroke och hjärtinfarkt hos patienter med åderförkalkning.