KI i medierna 18–24 november
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
SR Ekot rapporterade att det av EU godkända Alzheimer-preparatet Lekanemab nog inte kommer börja användas i Sverige på ett bra tag, KI:s hälsoekonomiprofessor Linus Jönsson intervjuas med start 1.10 in i sändningen.
Christoffer Rahm och Malin Joleby medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon och berättade om metoden att på Darknet söka upp pedofiler för att försöka förmå dem att söka hjälp.
Ett digitalt språkstöd för vården som har rötterna bland annat på KI belönas med Athenapriset, meddelar här Läkartidningen, Martin Schalling citeras.
Judith Bruchfeld är kritisk till att Socialstyrelsen inte kommer att uppdatera sitt kunskapsstöd kring postinfektiösa tillstånd, och därmed tar avstånd från WHO-kunskap, Forskning & Framsteg rapporterar.
Dagens Arbete rapporterar om ett fall där ett företag fått tillstånd att ha giftnivåer över gränsvärdena i sin anläggning, KI:s miljömedicinprofessor Gunnar Johanson är kritisk.
KI-professor Christian G Giske är en av de som satt sitt namn under den här debattartikeln i SvD som efterlyser flera vaccineringsprogram för att förhindra svåra infektioner hos framför allt äldre.
Barn med ADHD-diagnos löper ökad risk att drabbas av migrän, rapporterar SvD, bland de intervjuade finns KI:s Katarina Wide och Isabell Brikell.
KI-doktorand Johanna Lätth är här intervjuad i Aftonbladet apropå att en serievåldtäktsman misstänks för nya brott efter avtjänat straff.
Kropp & Själ i SR:s P1 handlade om unga och missbruk, en av de intervjuade är KI:s beroendeexpert Joar Guterstam.
GPH-postdoc Martina Gustavsson intervjuades i TV4:s Efter Fem om farhågorna om utbrott av marburg-viruset i Kongo-Kinshasa.
Studio Ett i SR:s P1 rapporterade om EU:s läkemedelskommittés svängning om att tillåta Alzheimer-preparatet Lekanemab. Bengt Winblad är en av de intervjuade i inslaget som börjar ca 28 minuter in i programmet.
Läskunnigheten går ner bland svenska studenter, också de som studerar på KI. Vi lärare rapporterar och har intervjuat KI:s Åsa Eriksson och Ellinor Kenne.
SR Ekot rapporterade om bolag som rundar reglerna för hur man ska agera när man sanerar asbest, KI:s Maria Albin kommenterar, första inslag i sändningen.
Doktorand Issa Issa och docent Buster Mannheimer står bakom det här egenreferatet i Läkartidningen som handlar om ökande risk för saltrubbning när befolkningen åldras och klimatet blir varmare.
Vetenskapsradion rapporterar här om studier på Linköpings Universitet och KI om digitala tvillingar, KI:s Mikael Benson är en av de intervjuade.
SVT uppmärksammade en ny metod som använder AI för att avgöra vilka kardiologi-patienter som faktiskt behöver läggas in. Metoden är utvecklad av KI och DS, intervjuad är läkaren/forskaren Helge Brandberg.
Läkemedelsvärlden rapporterade om nya rön som kan öppna för bättre behandling av Crohns och ulcerös kolit. Eduardo Villablanca och Srustidhar Das citeras.
Mitti rapporterar om försök med att låta skolbarn börja senare på morgonen vilket skulle kunna leda till bättre sömn och hälsa. KI-anknutna Theresa Lemke är intervjuad.
SvD rapporterade om en mängd ovetenskapliga råd till kvinnor med PCOS som sprids online, Angelica Lindén Hirschberg och Elisabet Stener-Victorin är intervjuade.
TV4-nyheterna rapporterar om en ny metod för att med genterapi förbättra för personer med en medfödd ögonsjukdom, Anders Kvanta är intervjuad.
SvD skriver här om problem som kan uppkomma om man äter för fort, en av de intervjuade är KI:s Ann-Sofie Backman.
SR:s Godmorgon Världen intervjuade Lisa Thorell apropå att Australien vill förbjuda sociala medier för barn under 16 år.
KI-forskarna Niklas Långström och Jari Tiihonen är här intervjuade i DN apropå mycket unga gärningsmäns utpräglade hänsynslöshet och vad den kan tänkas bero på.
En ny variant av antibiotikaresistent E. coli sprids i Sverige vilket oroar FoHM och professor Anders Sönnerborg, här i Aftonbladet.
SR P4 Stockholm lyfte KI-rönen om att medicinsk abort kan göras tidigare, KI-doktorand Karin Brandell intervjuas.