Publicerad: 2025-01-09 15:49 | Uppdaterad: 2025-01-09 15:49

KI i medierna 23 december – 6 januari

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

SvD lät KI-forskare Fredrik Lanner kommentera de senaste utspelen från den kinesiske forskaren He Jiankui som 2018 blev ökänd för att ha använt Crispr/Cas9-tekniken för att genmodifiera mänskliga embryon

Dagens Medicin rapporterade att rekordmånga läkare examinerades under 2024, inte minst hos oss. 

SvD hade bland annat intervjuat KI:s Lena Dahlberg för den här artikeln om ensamhet bland äldre

Indiska The Statesman fann en nylig KI-studie som visar på samband mellan bland annat inflammation och snabbare åldrande i hjärnan, KI-forskare Anna Marseglia citeras. 

KI-psykolog Ola Siljeholm intervjuades i Studio Ett, SR P1, om hur man kan tänka kring alkohol under julen

KI-profilerna Jonas F Ludvigsson och Hugo Lagercrantz författade den här texten som på självaste julaftonen konstaterade att den bästa klapp som svenska barn fått är att vara födda just i Sverige, på debattplats i DN. 

SvD rapporterade om hur flödet på sociala medier kan fungera ångestdämpande för unga med npf-diagnoser, vilket i sig kan utgöra ett problem, KI:s Lisa Thorell är en av de intervjuade. 

Hälsosajten MåBra skildrar här de senaste årens ökning av framför allt ADHD-diagnoser och funderar kring hur skolan och samhället ska kunna möta upp behoven hos drabbade. KI-doktorand Lovisa Alehagen intervjuas. 

Att bara röra på sig på helgerna har visat sig ha stor positiv påverkan på hjärnan, rapporterar här DN, KI:s Yvonne Forsell är intervjuad. 

DN lät Mai-Lis Hellénius kommentera nya rön som visar att en timmes promenad om dagen kan ge stora hälsovinster

KI-anknutna Jonas Forsman citeras i den här TT-texten om ny forskning som visar på ett samband mellan att vara våldsutsatt och självmordsförsök. Aftonbladet publicerade liksom många andra. 

KI-postdoc, och barnläkare, Anna Gunnerbeck har varit med och skrivit den här debattartikeln i SvD som varnar för att det ökande användandet av så kallat vitt snus bland unga kvinnor kan leda till fosterskador

På en ögrupp utanför Centralafrika pågår försök med att genmodifiera myggor för att förhoppningsvis kunna utrota malaria, beskriver här SvD, som rapporterar att KI-professor Anders Björkman är skeptisk. 

IT-pedagogen uppmärksammade en ny AI-baserad modell, utvecklad på KI, som kan innebära ett genombrott för att diagnosticera autism tidigt i livet

KI:s Linus Jönsson är intervjuad i den här TT-texten som handlar om att det kan komma att ta tid innan nya Alzheimer-läkemedel verkligen sätt in till behövande, här i Nyheter 24. 

SvD skildrade nya försök att sälja in preparat som påstås bota baksmälla. KI:s Sven Andréasson och Anders Helander är som väntat skeptiska. 

KI:s Maria Eriksson och Gunnar Schulte finns bland de nya ledamöterna i Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa, berättar här Dagens Medicin. 

KI-forskare Sara Hägg är en av de intervjuade när SR P3:s Paradiso försöker besvara frågan om människan någonsin, med vetenskapens hjälp, skulle kunna bli odödlig

KI:s Maria Bragesjö intervjuas här i SR P4 Stockholm om att fler söker hjälp för ptsd-problem efter alla skjutningar

KI:s Stefan Agewall citeras här i Örebronyheter om sambandet mellan köldknäppar och hjärtinfarkter

Professor emerita Ulla Waldenström skriver här på DN Debatt ett försvarstal för föräldraskapet, apropå vikande födelsetal. 

Prorektor Martin Bergö intervjuas här i DN om att användning av kosttillskott kan vara en riktigt dålig idé om man är tumördrabbad

KI-fysiolog Tommy Lundberg avråder personer under 18 att ta pwo-preparat (pre-workout), för att maximera träningsresultat, här i SR P4 Gotland. 

Samme Lundberg sågar här systemet med ”akademier” inom ungdomsfotbollen som breder ut sig – Aftonbladet har intervjuat. 

KI:s Josef Milerad är en av författarna till det här inlägget i Dagens Samhäll i en pågående debatt om skolhälsovården

Aftonbladet tog hjälp av KI:s Magnus Ingelman-Sundberg för att berätta om vanliga misstag som görs i samband med att man tar mediciner