Publicerad: 2024-03-26 12:41 | Uppdaterad: 2024-03-29 13:39

KI i medierna 18-24 mars

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Nyhetsbyrån Järva skriver om när klass 5B från Akalla grundskola besöker KI.

Effekten av psilocybin mot depression och ångest hos cancerpatienter ska utvärderas av forskare från KI. Patienterna ska övervakas av sjuksköterskor, vilket ifrågasätts i Dagens Medicin. Johan Lundberg, professor vid KI, citeras.

Christian Göritz, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid KI, kommenterar studien om kopplingen mellan många fibroblaster och erektion hos möss i en lång artikel i SVD i ämnet.

Expressen Hälsoliv skriver om ett protein som aktiveras av ett välbeprövat läkemedel och tycks skydda en del kvinnor från att utveckla alzheimer, enligt en studie från KI. Forskningsledaren Silvia Maioli citeras.

Fyra forskare verksamma på KI fälls för fusk av Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof), uppger nyhetsbyrån Siren.

TT skriver om tvillingstudien från KI som visat att psykiska eller fysiska övergrepp i hemmet ökade risken mer än dubbelt för att diagnostiseras för psykisk sjukdom. Tilda Björk Danielsdóttir, forskare i psykologi vid Karolinska institutet och Islands universitet, citeras. 

I Dagens ETC kritiserar Christoffer Rahm, forskare på KI, Dumpen och Impulskollens metoder för personer med sexuella störningar.

Anna Martling, Scientific Director Life Science på KI, kommenterar i Lifescience Sweden vad KI önskar från den uppdaterade nationella life-science strategin.

Peter Strang, professor emeritus i palliativ vård vid KI, medverkar i SR Kropp&Själ om människors upplevelser nära döden.

Roberg Hahn, professor emeritus, Karolinska institutet, Danderyds sjukhus, har tilldelats det internationella priset ”Albus Award” för en studie om albumin inom kirurgi, skriver Läkartidningen.

Olof Akre, professor i onkologisk kirurgi vid KI och verksamhetschef vid Tema Cancer, blir ny direktör för Forskning, Utbildning och Utveckling, FoUU, på Karolinska Universitetssjukhuset, vilket noteras bland annat av LifeScience Sweden.

Erik Andersson, docent i klinisk psykologi vid KI, coachar i SvD läsaren i hur man kan undvika att övertänka sina beslut.

SVT Västerbotten intervjuar Artin Arshamian, docent på institutionen för klinisk neurovetenskap vid KI, om hur mycket doften betyder för attraktion: "Parfym kan inte göra oss oemotståndliga. Däremot är det lätt att göra sig outhärdlig - det är bara att ta på tillräckligt mycket av vilken parfym som helst."

Forskning & Framsteg skriver om misstanken att försöksråttor stressats till döds av tunnelbanebygget, en nyhet som också citeras i STV Rapport 02:18 in i sändning och via TT.

I samband med detta kommer också en artikel i Forskning & Framsteg om Lars Larsson, professor i fysiologi vid KI, som menar att han har uppmanats säga upp sig från sin tjänst och dra tillbaka sina ansökningar om forskningsanslag.

Tidningen Curie skriver om granskningen av forskning som nämnden Npof gör, och hur utsatt man kan vara som forskare under den processen. I en separat artikel uttalar sig tidigare rektor Karin Dahlman-Wright, som först fälldes och därefter friades för oredlighet i forskning, samt Johanna Bäckström, HR-direktör vid KI. 

Konstantinos Meletis, docent på KI, belönas med pris i Arvid Carlssons anda för sina molekylärbiologiska tekniker som besvarar frågeställningar relavanta för psykiatrin, skriver Läkartidningen.

Risken för hypertoni under graviditet är lägre hos invandrarkvinnor, egenrefererar Per Wändell, professor i allmänmedicin KI och Axel C Carlsson, docent i epidemiologi, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, KI, i Läkartidningen.

En radioaktiv markör som utvecklats av Astra Zeneca och KI kan bli viktig för patienter med Crohns sjukdom, skriver LifeScience Sweden.

Antalet nya svenska fall av den dödliga nervsjukdomen ALS fortsätter att öka, enligt en rapport som bland annat KI står för. Caroline Ingre, docent på KI, citeras i Ekot, SR.

Artur Fedorowski, professor på KI intervjuas av SR Vetenskapsradion om autoimmuna sjukdomars koppling till infektioner. Covid-19 har större påverkan än influens,a visar en ny internationell studie på koreansk och japansk befolkning.

Amerikanska siten Healio, som riktar sig till vårdpersonal, skriver om en KI- studie som visar att det finns en koppling mellan psykedeliska droger och genetisk sårbarhet för schizofreni eller bipolär sjukdom. Otto Simonsson, postdoktor på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, KI, citeras. 

Kristina Tedroff, docent vid KI och överläkare vid Bup i Stockholm, intervjuas av SvD om att det blir allt vanligare med sömnmedel till barn. 

Marit Westman, forskare vid KI, uttalar sig för SR Väst med anledning av pollensäsongen och den egna nya studien som visar att barn med allergin har högre risk att få astma.

Amerikanska affärstidiningen Forbes plockar upp förra veckans KI-nyhet om ADHD-medicinerings koppling till mindre risk för förtida död och följer upp med ytterligare en artikel om vilka ADHD-läkemedel det handlar om, där ytterligare KI-forskare citeras.

De snabba molekylära förändringar som inträffar efter att den första spermien kommit in i ett ägg och gör det ogenomträngligt för fler spermier avslöjas i en ny studie från KI, som refereras av bland annat Science Alert. Luca Jovine, molekylärbiolog vid KI, intervjuas.

Tobias Alfvén, Anna Martling, Martin Bergö, Carl Johan Sundberg, Stefan Jacobson, samtliga KI, är några av dem som står bakom en debattartikel i Alltinget om att Allmäna arvfondens pengar bör gå till medicinsk forskning

Ylva Trolle Lagerros, docent på KI, intervjuas i Forskning & Framsteg om synen på fetma och GLP-1-analogernas historia. 

Rökning kan, både på lång och kort sikt, leda till ökad mängd bukfett enligt en studie i tidskriften Addiction. Germán Carrasquilla, forskare vid KI citeras av amerikanska CNN Health. Återpublicerat i NewsChannel 21 med flera amerikanska webbkällor. Flera tyska medier plockar också upp nyheten. 

Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin, KI, uttalar sig för Aftonbladet om vilken inverkan alkohol har på hjärnan i människans olika åldrar. 

Undersökningsföretaget Universums rapport om var studenter helst vill arbeta tas upp av VD-tidningen. Karolinska Institutet är på 6:e plats.

Christian Rück, professor i psykiatri vid KI, får kommentera World happiness report där Sverige och de nordiska länderna hamnar i topp, i SR Vetenskapsradion

Läkemedelsvärlden skriver om en mobilapp som hittar malignt melanom med stor träffsäkerhet.
Panos Papachristou, forskare anknuten till KI, är försteförfattare till studien om appen och en av grundarna till företaget bakom den. 

Bo Settergren, docent på KI, egenrefererar i Läkartidningen sin studie om hantavirus hos skogssorkar i Skåne. Hos människor orsakar viruset hemorragisk feber, sorkfeber. 

Artiklar om varför bröstcancer uppstår och hur vi kan få människor att äta mer klimatsmart i senaste numret av Medicinsk Vetenskap plockas upp av MSN USA och når därmed stor publik.

Katarina Howner, specialist i psykiatri och rättspsykiatri, intervjuas i Aftonbladet om att kvinnliga psykopater beter sig annorlunda än män

KI:s ansökningsförfarande med intervju och test till tandläkare- och läkarprogrammen är ett av exemplen när TT ( här i SvD) skriver om universitet och högskolor men alternativa urval.  Åsa Nandorf, avdelningschef vid KI, intervjuas.

TT intervjuar också Eileen Saffari, student på läkarprogrammet, KI som kom in med prov och intervjuer. 

Kriminalvården godkänner Paolo Macchiarinis önskan om att få avtjäna sitt fängelsestraff i Spanien, skriver TT.

Oscar Simonson, thoraxkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av visselblåsarna i Macchiarini-affären, kritiserar i Aftonbladet kulturen på både Karolinska Universitetssjukhuset och KI i samband med att Karin Petterson, chef för förlossningsvården på sjukhuset, fått sparken. 

Mattias Bernow, vd Cellcolabs, intervjuas i TV4 nyheterna om stamcellsforskning som har bedrivits på KI i två decennier, och som nu används i stamcellsterapi bland annat via dotterbolaget Cellcolabs clinical på Bahamas, som injicerar patienter som betalar för att ingå i utprövningen av behandlingen.