KI-forskare leder ett pilotprogram för självscreening av HPV i Ukraina
Livmoderhalscancer är ett stort globalt hälsoproblem. Det rankas som den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall bland kvinnor, trots att sjukdomen till stor del kan förebyggas. Nu har forskare från Karolinska Institutet fått anslag från UICC för att undersöka hur ett program för HPV-självscreening kan genomföras i det krigshärjade Ukraina.
Den främsta orsaken till livmoderhalscancer är humant papillomvirus (HPV), och effektiva cancerförebyggande program bygger på HPV-screening och vaccination.
I ett samarbete mellan forskare från Karolinska Institutet och Zaporizjzja State Medical University i Ukraina ska en ny studie bidra till att utveckla ett program för självprovtagning för HPV-testning i staden Zaporizjzja, som ligger i östra Ukraina cirka 35 km från krigszonen.
Det tvååriga projektet “Human papillomavirus self-sampling for enhancing cervical screening during the war in Ukraine” har beviljats 235 980 euro genom initiativet Reimagining Cancer Research in Europe, som administreras av Union for International Cancer Control (UICC).
UICC syftar till att utnyttja potentialen i cancerprevention för att minska den växande cancerbördan i Europa.
– Sverige har ett väletablerat program för HPV-screening, men andra länder har det inte. Ett sådant land är Ukraina, där ett pilotprojekt för HPV-screening har inletts men tyvärr stoppades vid inledningen av den väpnade konflikten i landet. Vårt projekt syftar till att blåsa nytt liv i de tidigare insatserna och bygga vidare på den grund som lades av pilotprojektet, säger Sara Arroyo Mühr, forskningskoordinator vid Centrum för eliminering av livmoderhalscancer, institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik vid KI.
Viktigt med innovativa metoder
En av många utmaningar vid kriser och väpnade konflikter är att sjukvården ofta är i spillror. Förebyggande åtgärder kommer ofta i andra hand när akuta medicinska behov behöver prioriteras.
– Det finns ett tydligt behov av att anpassa befintliga strategier och utveckla innovativa metoder för att ta itu med de hälsoutmaningar som dessa situationer orsakar. Med självprovtagning minskar behovet av regelbundna besök på vårdinrättningar, vilket gör det särskilt väl lämpat för regioner där tillgången till traditionella screeningmetoder kan vara begränsad eller komprometterad, säger Sara Arroyo Mühr.
Drar nytta av svensk expertis
Projektet kommer inledningsvis att genomföra kvalitetssäkring av det ukrainska HPV-screeningtestet, tillhandahålla kit för självprovtagning, utveckla en centraliserad databas, protokoll och förfaranden, samt inrätta ett utbildningsprogram för hälso- och sjukvårdspersonal.
När upplägget är på plats kommer kvinnor mellan 30 och 60 år att erbjudas självprovtagning för HPV.
– Med hjälp av svensk framgång och expertis kommer vi att mäta viktiga implementeringsresultat som acceptans, användning, genomförbarhet, kostnad och hållbarhet. Vi kommer också att utvärdera processen för att lära mer om de praktiska aspekterna av att genomföra en HPV-screeningintervention i en konfliktmiljö.
Målet är att skapa en grund för ett hållbart och effektivt screeningprogram för livmoderhalscancer i Zaporizjzja, och på sikt etablera nationell HPV-screening i hela Ukraina.
– Genom stödet till det här anslaget hoppas vi kunna göra en påtaglig skillnad för kvinnor i Zaporizjzja, och samtidigt bidra till det pågående arbetet för att bekämpa livmoderhalscancer, avslutar Sara Arroyo Mühr.