KI-expert på plats i Beirut för att samordna
Karolinska Institutets professor i katastrofmedicin Johan von Schreeb befinner sig sedan ett par dagar i explosionsdrabbade Beirut.
Vad är det du ska bidra med?
– Jag är här på uppdrag av Världshälsoorganisationen, WHO för att samordna de internationella fältsjukhusen som skickas hit i eftersvallet av explosionen förra veckan. Det är ett resultat av det internationella 112-nummer som jag och andra på KI varit med och etablerat.
– Sen jordbävningen på Haiti för tio år sedan har vi på KI tillsammans med WHO byggt upp ett system för att kvalitetssäkra internationella fältsjukhus. Det finns numer ett register med runt 50 fältsjukhus. Premiärministern, som har avgått sedan dess, bad om internationell hjälp i tisdags, och då försöker WHO se till att de som kommer hit också lever upp till kvalitetskraven och accepterade att bli samordnade.
Hur skiljer sig situationen jämfört med tidigare katastrofzoner du varit i?
– Det är väldigt annorlunda på ett sätt – här var det en smäll och sen var det över – när jag var i Mosul small det hela tiden. Men det är en väldigt speciell situation på andra sätt. I Libanon finns egentligen enorma sjukvårdsresurser och specialistvård, men den är privat. Det finns en stor stolthet över att det finns välutbildad personal och specialister, inte sällan utbildad i USA, England och för den delen KI.
Vilka är de största utmaningarna?
– Utmaningen ligger i pengadelen, att det är så många som är fattiga och inte har råd att betala för vård. Libanon har ju varit utsatt för många stora påfrestningar – inbördeskrig, flyktingkatastrofer, ekonomisk kris och så på det corona-pandemin och så explosionen. Det faktum att regeringen avgått innebär också en utmaning: bör vi stötta de statliga sjukhusen när staten är en del av problemet?
– Ytterligare en utmaning ligger i de många gånger komplexa politiska implikationerna när fältsjukhus från många länder kommer samtidigt.
Kommer explosionen få påverkan på covid-19-situationen i Libanon?
– Pandemin börjar ta ordentlig fart här nu, och så vi ska försöka utnyttja de resurser som kommit hit för att hjälpa till med att bygga covid-19 vård. Mycket av det vi gjorde på KI, till exempel online-utbildningarna för vårdpersonal, kommer att komma väl till plats. Intensivvårdsavdelningarna här är fulla, och det kommer absolut att bli ett ännu större problem. Men vi kan utnyttja den kunskap som kommit fram inom covid-vården de sista månaderna – WHO kan bidra med att sådan expertis görs tillgänglig så att libanesiska kollegor får tillgång till de senaste behandlingsmetoderna.
– Jag tycker det är intressant att KI genom vårt WHO samarbete (Kunskapscentrum katastrofmedicin på KI är sen 2017 ett WHO-samarbetscentrum) kan bidra operativt samtidigt som vi säkerställer att vårt bidrag baseras på forskningsbaserad kunskap.
Så hur länge blir du kvar där?
– Till månadsskiftet preliminärt, men vi får se hur det blir. Jag kan ju jobba online och sköta mina KI-sysslor även härifrån.
Fotograf i Beirut: Johan von Schreeb