Publicerad: 2023-05-15 10:14 | Uppdaterad: 2023-05-15 10:16

Hugo Lagercrantz Award till Jonas F Ludvigsson

Professor och barnläkare Jonas Ludvigsson. Foto: Carl Quick

Priset delas ut av Stiftelsen Barnforskningen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.  Årets mottagare är Jonas F. Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet och barnläkare i Örebro.

Motiveringen lyder "För hans fantastiska förmåga att informera om viktig pediatrisk forskning såväl till professionen som till allmänheten".

Priset kommer att delas ut av Hugo Lagercrantz själv vid en ceremoni på Karolinska Universitetssjukhuset den 16 maj. Priset har delats ut två gånger tidigare, 2019 och 2020.

Varför får du priset?

–Jag tror att jag får priset för att jag skrivit flera forskningsartiklar om viktiga ämnen i barntidskriften Acta Paediatrica. Bland artiklarna finns studier som rör barns hälsa i Ukraina, behandling av könsdysfori hos barn och ungdomar, samt covid-19 hos barn.

Vad innebär priset?

–Att få priset är framförallt väldigt hedersamt! Jag jobbar väldigt hårt med forskningen och brinner för barn. Det här är ett pris som rör både barn och forskning.

Du får 50 000 kr i prispengar. Vad ska du göra med pengarna?

–Jag tänkte bjuda alla i forskargruppen på middag. Pengarna som blir över gör att mina doktorander och postdocs kan delta i ett kongress i Köpenhamn senare i år.