Publicerad: 2024-12-05 16:32 | Uppdaterad: 2024-12-05 20:12

Forskare vid ARC beviljas medel från Forte

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Amaia Calderon-Larrañaga och Weili Xu är mottagare av Forte Äldreforskning 2024 och kommer båda att få finansiering för perioden 2025-2027.

Amaia Calderón-Larrañaga i Erling Persson-salen vid SNAC-K probanddag 2023
Amaia Calderón-Larrañaga. Foto: Maria Yohuang

Huvudforskare Amaia Calderon-Larrañaga tilldelas 4 977 000 kronor för projektet ” Identifiering av nya strategier för personcentrerad integrerad vård och omsorg för äldre personer med demenssjukdom: från tidiga tecken till sena stadier”.

Om projektet

Även utan ett botemedel kan personer med demens och deras familjer upprätthålla en god livskvalitet med lämpligt medicinskt och socialt stöd. En personcentrerad vårdmodell visar lovande resultat, men ytterligare forskning behövs för att fastställa de bästa sätten att organisera, leverera och utvärdera sådan vård.

Projektet syftar till att besvara tre nyckelfrågor:

  1. Hur kan vi erbjuda omfattande, personcentrerade bedömningar och uppföljningar?
  2. Vilka faktorer förutspår stora händelser för hälsan, och hur påverkar dessa händelser demensens utveckling och vårdbehov?
  3. Hur kan vårdövergångar mellan medicinska och sociala tjänster förbättras?

Projektet omfattar tre studier:

  1. Med hjälp av data från den svenska nationella studien om åldrande och vård kommer forskarna att utvärdera effektiviteten av verktyget Health Assessment Tool i att förutsäga övergången från kognitiv nedsättning till demens.
  2. Genom att analysera data från det svenska demensregistret kommer de att undersöka förutsägbara faktorer för vanliga akuta hälsotillstånd (t.ex. fall, lunginflammation) och deras påverkan på demens och vårdbehov.
  3. Forskarna kommer att kartlägga vårdövergångar med hjälp av nationella register, med särskilt fokus på utskrivning från sjukhus och rehabiliteringsfaser.

– Det slutgiltiga målet med detta projekt är att främja integrerad, personcentrerad vård för personer med demens, förbättra deras livskvalitet genom att bromsa sjukdomens utveckling och stärka stödet inom olika vårdmiljöer," säger Amaia Calderon-Larrañaga.

Vad innebär detta anslag för din forskning?

– Det kommer att göra det möjligt för mig att fortsätta min forskning om medicinsk och social omsorg för äldre, med särskilt fokus på de komplexa behoven hos personer som lever med demens, genom att använda både befintliga och nya databaser. Det är också ett utmärkt tillfälle att inleda samarbeten med nya forskare vid Karolinska Institutet. Viktigast av allt är att finansieringen kommer att hjälpa mig att säkra stöd för att anställa ytterligare en postdoktor till teamet inom kort.

Medansökande är Laura Fratiglioni, Maria Eriksdotter, Davide Liborio Vetrano, Giulia Grande och Jonas Wastessonhttps://ki.se/personer/jonas-wastesson, alla från Karolinska Institutet.

Porträtt av Weili Xu.
Weili Xu. Foto: Rickard Kilström

Huvudforskare Weili Xu tilldelas 5 000 000 kronor för projektet ”Identifiering av ouppfyllda behov för koordinerad personcentrerad demensvård”.

Om projektet

Demens utgör en av det största utmaningarna för våra hälso- och sjukvårdssystemen. Tillståndets komplexa natur kräver att individer och deras vårdgivare engagerar sig i flera vårdsektorer, vilket nödvändiggör samordnad, personcentrerad vård över olika vårdgivare.

Detta projekt syftar till att övervinna dessa utmaningar genom att främja samarbete och samverkan mellan olika sektorer inom hälso- och sjukvården.

– Vi strävar efter att överbrygga klyftorna mellan olika vårdsektorer för att säkerställa att personer med demens får en sömlös och heltäckande vård som är skräddarsydd efter deras unika behov”, säger Weili Xu.

Hur kommer detta anslag att påverka inriktningen och omfattningen av din forskning?

– Demensvård är en av mina forskningslinjer, och detta bidrag kan säkerställa fortsättningen av min forskning om demensvård och därmed kunna ge underlag för att optimera demensvårdsprocessen och etablera en effektiv modell för vårdsamverkan.

Vem mer är involverad i projektet?

– I projektet ingår forskare från min egen forskargrupp, från institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, samt från Röda Korsets Högskola.