Elisabeth Rydwiks äldreforskning får anslag från Familjen Kamprads stiftelse

Familjen Kamprads stiftelse delar ut fem miljoner kronor till Elisabet Rydwik, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, för forskningsprojektet ”Re@home: utvärdering av hemrehabilitering för äldre personer - vad fungerar för vem och under vilka omständigheter?”
Hur reagerade du när du fick besked om anslaget?
– Jag blev förvånad, jag hade inte förväntat mig att vi skulle få medel, så det var väldigt roligt, säger Elisabeth Rydwik, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle och forskargruppsledare.
Berätta om projektet som får finansiering.
– Det är ett pågående projekt som vi har fått medel till att vidareutveckla och det är ett forskningssamarbete mellan KI, Jönköpings University och Luleå Tekniska Universitet. Internt på KI så samarbetar jag med forskare på avdelningen för arbetsterapi och avdelningen för allmänmedicin och primärvård samt enheten för interventions- och implementeringsforskning på IMM i projektet. Vi har också en doktorand inom projektet som ska genomföra sin halvtid i september.
Vad handlar den forskningen om?
– Det pågående projektet handlar om att ta fram en programteori för hur hemrehabilitering bör bedrivas, vilket vi gör genom litteraturgranskning, observation av hemrehab-besök, fokusgrupper med personal, enkäter till patienter samt granskning av journal. Baserat på detta underlag ska vi ta fram programteorin som ska ligga till grund för en intervention som vi ska utvärdera i en klusterrandomiserad studie, vilket vi nu fått medel till från Familjen Kamprads stiftelse.