Publicerad: 2025-05-27 16:12 | Uppdaterad: 2025-05-28 11:29

Drastisk ökning av hälseneskador

Fötter på tennisbana
Foto: Getty Images

Antalet hälseneskador har ökat drastiskt de senaste 20 åren. Simon Svedmans avhandling visar att blodproppar är en vanlig komplikation som behöver förebyggas bättre.

Text: Miriam Mosesson, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 2, 2025

Sedan 2017 har antalet hälsenerupturer, när hälsenan helt eller delvis går av, ökat med 25 procent. Det innebär att runt 3 500 personer drabbas varje år, varav drygt 75 procent är män. De exakta orsakerna bakom ökningen är inte kända, men ett ökat intresse för racketsporten padel kan vara en bidragande förklaring, tror Simon Svedman som har disputerat med en avhandling om hälseneskadors förekomst och behandling.

Porträttfoto
Simon Svedman Foto: Rickard Kilström

– Vi vet från annan forskning att det är en högrisksport för hälsenan. Antalet utövare har ökat kraftigt, varav många är äldre och ibland kanske överambitiösa i sin träning. Med ålder kommer fler sjukdomar som också kan vara en bidragande faktor, säger han.

Hälseneruptur leder ofta till långvariga problem med till exempel muskelsvaghet, oavsett initial behandling. Cirka 85 procent behandlas idag icke-kirurgiskt, med målet att skadan läker själv. Hälsenan kan också sys ihop av en kirurg, men Simon Svedmans avhandling visar att tiden mellan skada och behandling i dessa fall har ökat, vilket negativt påverkar patienternas återhämtning.

Avhandlingen visar också att blodproppar under återhämtningstiden, när vadmuskeln är stilla i gips eller ortos, är vanligt och får negativa effekter för de som drabbas.

– Det är viktigt att förhindra blodproppar i benet efter en hälseneskada. Endast cirka en procent söker vård, men ultraljudsscreening visar att hela 40–50 procent faktiskt får blodproppar inom sex veckor från skada, vilket kan leda till allvarliga komplikationer, säger Simon Svedman.

I den pågående studien STOP Leg Clots undersöker Simon Svedman nu om ett slags pump som kan förbättra blodcirkulationen i vaden kan vara till hjälp under perioden då benet måste hållas stilla.

– Vi hoppas att det kan motverka blodpropp och muskelförfettning och förbättra den långsiktiga återhämtningen, säger han.