Att studera och vara förälder
Många av KI:s studenters liv liknar varandra. Plugg, häng med kompisar, träning och kanske ett engagemang i kåren eller sektionen. För vissa läggs också faktorn barn till i ekvationen. Hur är det att studera på heltid och vara förälder på samma gång?
Läkarstudenten Clara berättar
Clara Sörvåg läser sin tredje termin på läkarprogrammet samtidigt som hon är mamma till Nova, 5 år, och Sune, 3 år. Tack vare att hon mötte inspirerande läkare i vården, studier på Komvux och högskoleprovet fick hon upp ögonen för programmet och kom in när hennes dotter var väldigt liten.
– Jag fick springa ut och amma i pauserna under högskoleprovet, berättar hon.
Det gick vägen. Hon blev antagen till sitt förstahandsval på KI.
Omtentatillfällen och studieteknik hjälper
Clara har alltså inte studerat på KI utan att vara förälder. Kanske är det därför som äldsta dottern också vill bli läkare.
– Mina barn är jätteintresserade av "doktorskolan" och vill veta allt om alla lektioner och alla prov. Men det är naturligtvis också kämpigt. När jag började studera bodde jag fortfarande med barnens pappa, vilket innebar att jag kunde få stöttning om det var tenta en dag när barnen behövde vara hemma. Nu har jag barnen varannan vecka. Det gör att jag kan studera mycket mer ena veckan, men blir det VAB på en tentadag får jag bara acceptera det och ladda om till resttentan. Men det känns alltid värt det. Speciellt när min dotter säger att hon aldrig ska ge upp, för hon ska vara som sin mamma. Då känner jag att jag gör något rätt ändå.
Dessutom har Clara en studieteknik som hjälper henne att plugga så effektivt som möjligt. I början av varje kurs bryter hon ned vad det är hon behöver lära sig. Dessutom försöker hon då identifiera vilka delar av kursen som kommer vara lättare att lära sig och vilka som kommer kräva mer arbete. Utifrån vad hon kommer fram till gör hon sedan en plan för hur hon ska studera.
– Eftersom jag måste hämta och lämna på förskolan varannan vecka missar jag ibland icke-obligatoriska föreläsningar. Men då kan jag i stället läsa böcker eller se inspelade föreläsningar. Det viktigaste för mig är att se till att jag har koll på vad som sker i kursen när, så att jag kan ta höjd för om jag eventuellt kommer missa något. Jag vet ju aldrig när nästa VAB blir, eller hur lång nästa VAB blir.
Stöd finns att få både på och utanför KI
Hur ser då en vanlig dag ut? En vardag när Clara har barnen brukar de alla vakna vid kl. 06.00, äta frukost, klä på sig och åka till förskolan. När hon lämnat barnen är det studier som gäller fram till hämtning.
– Om jag pluggar hemifrån försöker jag hämta barnen lite tidigare, ungefär kl. 15.30. Sen brukar vi gå till gymmet tillsammans. Det finns ett barnträningsrum där som de älskar. Om jag däremot är i skolan under dagen blir det hämtning vid kl. 17 och middag direkt. Sen har barnen en timmes fri lekstund där de får bestämma vad vi ska göra. Ofta vill de leka "doktorskola". Då kan vi sitta med en anatomibok och så får barnen välja en kroppsdel som jag ska säga. Men ibland bygger vi bara lego.
För att göra livet som studerande förälder lite lättare finns några centrala ekonomiska stöd att få. Det är till exempel tilläggsbidrag från CSN och bostadsbidrag från Försäkringskassan samt möjlighet att avstå från studierna och behålla studiemedlet när du behöver vara hemma för vård av barn under 12 år. Clara berättar att hon också fått hjälp internt på KI.
– Jag hade inte klarat mig utan vår studie- och yrkesvägledare. Det har hjälpt så mycket att få hjälp med vad som gäller, speciellt när jag gick från gamla läkarprogrammet till nya. Jag rekommenderar dig som är i samma sits att skicka dina frågor tidigt då svar ibland kan dröja, men jag tycker också att kursansvariga varit väldigt hjälpsamma när jag bett om tips och råd.
Tips till andra studenter med barn
Har du en dröm, kör på! Det skickar Clara med till andra studenter i samma sits, eller föräldrar som vill börja studera.
– Problem kommer att uppstå, men de problemen kommer man att lösa. För egen del har jag fått lära mig att jag behöver ha balans. Det är så lätt att fastna i att jag försöker göra allt samtidigt och då känna att jag inte räcker till i något. Därför gör jag så att när jag är med barnen försöker jag vara det fullt ut, utan distraktioner, och när jag studerar ägnar jag mig till fullo åt det. Ett annat tips är att inte jämföra sig. Lita på att du klarar detta, men ta också livet en vecka i taget, speciellt under förskoleåldern. Mitt sista tips är att se en resttenta inte som världens undergång, utan som extra repetition.