Publicerad: 2024-11-14 14:41 | Uppdaterad: 2024-11-14 14:45

AI-expert vinner stort i medicinsk bildbehandlingstävling

En datorgenererad 3D-visualisering av en hjärna från en patient med gliom där tumören är röd, den nekrotiska kärnan blå och ödemet grönt.
Denna 3D-visualisering visar den betydande påverkan som ett gliom har på hjärnstrukturer. Den förstärkta tumören (röd), den nekrotiska kärnan (blå) och ödemet (grön) utgör tumörmassan, som sträcker sig över båda hemisfärerna.

Mehdi Astaraki, en specialist inom artificiell intelligens (AI) för medicinsk bildbehandling, har nått stora framgångar i MICCAI BraTS Challenge 2024. Han tog förstaplatsen i kategorin “Pediatric Brain Tumor Segmentation” och andraplatsen i “Meningioma RT Segmentation”.

Medical Image Computing and Computer-Assisted Intervention (MICCAI) BraTS Challenge är en prestigefylld tävling där experter från hela världen tävlar om att utveckla de bästa AI-modellerna för medicinsk bildbehandling.

Mehdi Astaraki står vid ett skrivbord med en datorskärm som visar en 3D-modell av en hjärna.
PhD Mehdi Astaraki. Foto: N/A

- Det är verkligen en ära att få dessa utmärkelser, säger Mehdi Astaraki, postdoktor vid institutionen för onkologi-patologi i en intervju gjord av Farhad Abtahi. Vi vet alla att AI-teknikerna utvecklas snabbt, men till skillnad från underhållning och generella AI-applikationer är noggrann utvärdering och validering av dessa tekniker mycket viktiga inom hälso- och sjukvårdsområdet. Tävlingar som MICCAI-utmaningarna håller högsta kvalitetsstandard för att jämföra de utvecklade lösningarna för medicinsk bildbehandling och analys. Genom att delta i dessa utmaningar får vi ovärderlig feedback som hjälper hela samhället, inklusive oss själva, att identifiera fördelar och nackdelar med de nuvarande lösningarna. Ännu viktigare är det en möjlighet att hålla oss uppdaterade med de senaste metoderna, vilket i slutändan förbättrar våra modeller och bidrar till bättre kliniska verktyg och vård för patienter. Genom att delta i dessa utmaningar har jag försökt validera våra forskningsinsatser och demonstrera vår utveckling inom detta konkurrensutsatta område.

Mehdis framgångar i tävlingen visar hur viktigt det är att skapa AI-modeller som inte bara är exakta utan också anpassningsbara till olika medicinska scenarier. Hans arbete hjälper till att förbättra verktyg som används av läkare för att diagnostisera och behandla patienter.

Mehdi är också en stark förespråkare för open science, vilket innebär att dela forskningsresultat, kod och data öppet. Detta tillvägagångssätt hjälper andra forskare att bygga vidare på befintligt arbete, vilket leder till snabbare och mer tillförlitliga framsteg inom medicinsk teknologi.

Vid Stockholm Medical Artificial Intelligence and Learning Environments (SMAILE), en corefacilitet vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset har Mehdi tillgång till avancerade verktyg och en samarbetsinriktad miljö. Detta stöd har varit avgörande för att utveckla och förfina hans AI-modeller.

Mehdi Astarakis framgångar i MICCAI BraTS Challenges visar potentialen hos AI att förbättra sjukvården. Hans engagemang för öppen vetenskap och samarbete banar väg för bättre medicinska verktyg och patientvård.